29 вересня 2023, 15:21, Україна

В Очаківському районі через обстріли майже кожного дня поля гасять всім селом

Обстріли, які не вщухають протягом більш ніж 570 днів. Це те, чим можна характеризувати життя на прифронтовій Миколаївщині. 

«Прильоти у нас майже кожного дня — і на ріллю, і біля неї. Погода зараз бездощова, трави повисихали й виходить пожежонебезпечна ситуація. Коли люди в містах під час обстрілів ховаються в укриття, то ми беремо лопати, кошму, відра, водовози й біжимо у поле. Тому що від бомб утворюються пожежі й люди своїми силами намагаються їх зупинити, щоб врятувати зерно», — розповідає фермер.

Аграрій розповідає, що найважче було у період жнив-2022. Обстрілів було набагато більше — по 10-20 за день і регулярно вночі. Тому всі чатували на полях, ліквідовували вогонь, адже тільки так можна було врятувати врожай. При цьому він не розглядав ідею «не сіяти».

Торік згоріло 70 га пшениці та 30 га ячменю. В цьому році він втратив через вогонь приблизно 10 га пшениці. Каже, що зараз люди навчились краще гасити пожежі, тому втрати менші.

«Того року на поле було страшно дивитись. Посіви озимих від прильотів були у дірках та вирвах. Але що ж зробити? Ми працюємо, сили є і віримо в Перемогу», — додав Олександр Холявко.

Олександр Халявко планує, що по закінченню війни зможе купити нову техніку. Зараз в регіоні ніхто на цей ризик не йде — постійно обстріли, є величезний ризик придбати й одразу втратити. Тому наразі особливих планів не будує.