26 вересня 2023, 12:00, Добрива

Експерт розповів, чому ростуть ціни на добрива

Про це йдеться у блозі «Як гриби після дощу, або Чому ростуть ціни на добрива? Позиція Остхем» на Latifundist.com.

Про причини росту розповів Олег Арестархов, керівник корпоративних комунікацій Group DF.

Причин зростання цін на українському та глобальному ринку мінеральних добрив декілька, і всі вони суттєві:

  • Світові ціни на газ, що є основною сировиною для добрив. Традиційно напередодні опалювального сезону ми спостерігаємо сезонне зростання цін на газ. Станом на 25 вересня вартість газу в Європі сягнула $441 за 1000 м³. Для порівняння, у травні 2023 року ціна на газ складала близько $280 за 1000 м³. Це своєю чергою підігріває світові ціни на аміак та всі нітрати, які виробляються в рамках подальшого виробничого циклу.
  • Прогнозоване сезонне зростання цін на добрива. З серпня в Україні розпочався традиційний високий сезон, який супроводжується підвищеним попитом на добрива з боку аграріїв. Блокування зернової угоди лише опосередковано позначилося на попиті аграріїв на добрива — фактор сезонності переважає. Осінній попит цього року вищий, ніж ми очікували. Якщо порівнювати 2023 та 2022 рік, попит збільшився мінімум на 25%.
  • Системне квотування експорту мінеральних добрив з боку Китаю — найбільшого гравця цього ринку з часткою 13%. До того ж очікується рішення влади Туреччини відносно експорту нітратів: минулого року були впроваджені обмеження.
  • Суттєве зниження у першій половині серпня постачання газу на хімпідприємства Тринідада і Тобаго, одного з найсильніших гравців глобального ринку аміаку. Обсяги газу, що поставляються тринідадським заводам, скоротилися до 50%, що безпосередньо вплинуло на виробництво аміаку. Глобальні трейдери і навіть самі постачальники вели переговори з заводами в інших регіонах, щоб оперативно закрити зобов'язання перед покупцями. Таким чином, поряд з нестачею аміаку на світових ринках ми бачимо високий попит на аміачні добрива.
  • Зростання цін на електроенергію та всю логістику.

«Ми також стежимо за цінами конкурентів та враховуємо їх. В Україну зараз активно імпортується саме аміак із Тринідаду, придбаний на терміналі в Болгарії. Крім того, ми бачимо, що вже суттєво підняли ціну польські — Anwil та Grupa Azoty і, відповідно, українські імпортери, які ввозять до країни добрива. Внутрішній виробник підіймає ціни не так різко, ми враховуємо інтерес українського аграрія та постачаємо добрива за ціною, за якою було підписано угоду. Цього року фермери змогли вкотре переконатись, що купувати добрива у низький сезон вигідно», — пояснив Олег Арестархов.

За його словами, усі вище перераховані фактори сукупно збільшують собівартість виробництва і посилюють тиск на ціни.