26 вересня 2023, 09:00, Урожай

Урожай ранніх культур на Буковині вищий за минулорічний, але через ціни поки що лежить на складах

Про це пише «Молодий Буковинець».

Врожай цьогоріч кращий, ніж торік. Основних культур, як-от, ячменю та пшениці, якими засівають значну частину полів у Чернівецькій області, більше на десятки тисяч тонн.

Проте хороший урожай не дає фермерам заробити, адже наші сусіди — Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина — заборонили експорт українського зерна.

«Урожай хороший, але ціни на продукт просто жахливі. У майбутньому також не прогнозується жодних змін. У нас дуже велика пропозиція, а немає куди продати. Проте нам потрібно далі існувати — платити зарплати, податки тощо, а прибутку немає. Порти наші адекватно не працюють, а якщо й щось працює, то дуже великий ризик. Поки не бачу нічого, щоб щось могло вплинути на зміну ситуації на краще», — говорить фермер з Кадубівців Олександр Воєвідко.

Пан Олександр зазначає, що поки що триматиме збіжжя на складах.

«Увесь урожай тримаю поки що на складах, адже наразі продати його можна нижче собівартості. Попит за кордоном на зерно зараз хороший, ціни, відповідно, непогані. Проте неможливо вивезти нічого, а те, що можна вивезти, «з’їдає» логістика», — каже фермер.

Попри всі негаразди, в області вже розпочалася озима посівна. Наразі фермери закінчили посів озимого ріпаку, а також засіяли майже 3 тис. га пшениці. Проте, як зазначають у Чернівецькій обласній військовій адміністрації, нинішнього року планують посіяти озимі сільськогосподарські культури на площі 52,8 тис. га. У більшості це будуть озимі зернові культури, як-от, ячмінь, пшениця, жито. Загалом на ці культури передбачено майже 40 тис. га.

«Деякі фермери кажуть, що взагалі не будуть сіяти озимі культури, адже немає сенсу — працюєш собі на збиток. Я поки що планую засіватися, адже все вже готове для цього. Мінеральні добрива і насіння купили, тому гріх не сіяти. Думаю, через тиждень розпочнемо», — розповідає О. Воєвідко.