22 вересня 2023, 13:30, Україна

Через нестачу вологи аграрії зменшують площі під озимим ріпаком

Про це розповів Олег Ренкас, технічний експерт бренду «Агрохімічні технології» (АХТ) в центральній Україні, під час Дня поля AGROВінниця2023, який відбувся 20 вересня.

«Наприклад, ті, хто ще встигли посіяти в липні, отримали сходи і рослини мали невеликий запас вологи з попереднього періоду, а от вже сівба в серпні призвела до проблем. Вологи в ґрунті вже практично не було. Знаю аграріїв, які були змушені дискувати або пересівати поля, бо отримали лише 30-40% сходів», — каже він.

До того ж через сприятливі для шкідників погодні умови щодня збільшується їхнє навантаження: всі, хто тимав більш-менш нормальні сходи, зараз активно захищають їх від шкідників. Також постає питання росторегуляції ранніх посівів, щоб не допустити переростання.

«Проблемою росторегуляції в цьому році є рвані сходи, отримані переважно на тих полях, що сіялись в серпні. Виникає питання, як правильно провести регуляцію росту та які норми препаратів застосувати, якщо, наприклад, 60-70% посівів перебувають у фазі 6 листків, а десь 30% посівів мають лише 2 листки. І аграрії починають думати, на яку фазу було б правильно орієнтуватися», — розповів Олег Ренкас.

Також, каже експерт, поблемою захисту посівів і ріпаку, й інших озимих культур, є те, що агровиобники часто не можуть вчасно продати врожай, а цього року більшість вирощених культур ще й не мають гарної ціни. Тому продукти здебільшого закуповують «по факту»: коли вже наявна проблема, купують потрібний продукт, закупівлі заздалегідь зараз мало хто робить.

© Алла Гусарова, Олена Басанець, SuperAgronom.com