21 вересня 2023, 13:30, Добрива

Фахівці розповіли про технології внесення рідких стартових добрив та їх переваги

Про це в ексклюзивному коментарі SuperAgronom.com розповіла Ірина Касьяненко, керівник департаменту зовнішньоекономічного розвитку та продажів НВК «Квадрат» у ході Дня поля AGRO Вінниця, який відбувся 20 вересня.

«На сьогодні компанія «КВАДРАТ» — один із лідерів ринку України як за обсягами виробництва продукції, так і за інноваційними розробками, багато з яких не мають аналогів. Лінійка наших продуктів представлена рідкими преміальними стартовими та мікрогранульованими добривами, корректорами дефіциту, комплексними добривами та біостимуляторами для позакореневого підживлення. В рамках цієї виставки ми робимо акцент на рідких стартових добривах. Наша компанія перша в Україні почала впроваджувати технології стартового живлення та ультралокальне внесення рідких добрив In-Furrow — безпосереднє розміщення добрив під час посіву у насіннєве ложе, що забезпечує потужний старт рослинам на початкових фазах розвитку. Для отримання максимальної ефективності стартових добрив вкрай важливою є технічна точність внесення та розподіл добрив у борозні. На початку впровадження цієї технології, на ринку був відсутній сервіс з переобладнання сівалок під внесення In-Furrow добрив, саме з цією метою було створено сервісну службу у компанії», — прокоментувала Ірина Касьяненко.

На стенді компанії відвідувачі мали змогу ознайомитися з варіаціями систем для внесення рідких стартових добрив та проконсультуватися про технічні особливості переобладнання різних типів сівалок з Дмитром Кущем, інженером-дослідником з комп'ютерних систем та автоматизації компанії «НВК-Квадрат».

«На стенді представлена одна з систем — набір інженерних рішень, де вирішується задача формування необхідного потоку рідкого добрива. Система включає насосний вузол, колектор, який розподіляє потік, орган управління системою та, основне, вузол внесення з комплектуючими подачі робочого розчину в різних варіаціях під різні сівалки. Крім того компанія працює в спільному проекті з компанією Precision Planting, яка є лідером ринку в сфері точного землеробства. Precision Planting — компанія, яка постачає готові рішення для обладнання сівалок системами внесення рідких добрив», — розповів Дмитро Кущ.

Ірина Касьяненко додала, що технологія In-Furrow є важливою складовою ефективної програми живлення, адже розкриває максимальний потенціал урожайності культур, що важливо в умовах нестачі посівних площ внаслідок воєнних дій, росту собівартості та зниження рентабельності вирощування продукції. Попри це, інтерес до стартових добрив постійно зростає. Варто зазначити, що минулого року частка рідких добрив «НВК-Квадрат» на ринку спеціальних добрив України склала майже 47%. Цього року, через скорочення посівних площ та економічних факторів, близько 39%.

«Стартові добрива, це не просто РКД — це комплекс основних елементів живлення та додаткові стимулюючі компоненти, які мають високу ефективність на початкових етапах розвитку рослин. І аграрії бачать в цьому економічний і агрономічний результат. Якщо порахувати по Україні більше 10-12% площ кукурудзи і соняшнику посіяно за технологією In-Furrow з рідкими стартовими добривами», — додала фахівчиня.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com