21 вересня 2023, 09:00, Україна

Російська армія навмисне знищила елеваторний комплекс на Херсонщині

Директор «Блакитнянського ХПП» Сергій Шаповал характеризує своє складське господарство, запевнює, що в останні роки, після входження до складу TESSLAGROUP, ХПП динамічно розвивалося.

«На зберігання «Блакитнянський ХПП» приймав до 24 тис. т. За добу міг прийняти 1 тис. т. Зерно до нас везли з різних регіонів. І з Дніпропетровщини, і з Миколаївщини. Тож елеватор працював на повну потужність. За рік перевантажував не менше 30 тис. т зерна. На момент вторгнення росіян на ньому зберігалося більше 5,5 тис. т продукції», — каже він.

Цей елеваторний комплекс дійсно мав ключове значення для групи. По-перше, на правобережній Херсонщині — тільки він мав під’їзні залізничні шляхи. По-друге, у нього зручне географічне розташування: в 55 км на північ — Кривий Ріг, в 75 км на південь — Нова Каховка. До Миколаївського порту по прямій — трохи більше 120 км, до Херсонського — ще менше, до портів Великої Одеси — в межах 200 км.

«На території ХПП росіяни не розміщували ні свої підрозділи, ні воєнну техніку. Скоріш за все, тут у них був розташований пункт спостереження чи снайперська точка. Це ми вже після деокупації з’ясували. Виявили сліди їхнього перебування в двох місцях — на автоваговій, і на сушарці. Це найвищі місця, звідкіля можна спостерігати за місцевістю», — ділиться  своїми думками Сергій.

Сама територія, яку займає «Блакитнянський ХПП», не така вже й велика. Склади розміщені на площині приблизно 500 на 100 метрів. За 300 метрів від них невелика залізнична станція «Блакитне», яка є частиною лінії «Снігурівка — Дубки». Місцевість тут рівнинна, тому станція добре проглядається безпосередньо від складів. Але вона теж не встояла. За словами місцевих жителів,  її росіяни обстріляли одночасно із складами, що сьогодні помітно навіть на відстані.

«Тут нічого живого не залишилось. Взагалі. Документація була розкидана по підлозі. Що вони намагалися в ній знайти — ми не знаємо. Вхідні двері у нас були металопластикові. Їх зняли. Повигрібали все. Немає ні крісел, ні шаф. Навіть радіатори в приміщенні зрізали».

Росіяни спочатку обстріляли блакитнянські склади з мінометів, а потім — з важкої артилерії. Те ж саме нам розповів і мешканець села, з яким нам вдалося поспілкуватися. 

«Елеватор розстріляли з САУ-шки. Обстріл вона вела звідтіля, запалювальними снарядами. Вистачило чотирьох снарядів, щоб все знищити. Горіло і диміло тут все. Згоріли навіть металеві кабелі. Отака історія», — розповів Іван, один з двох жителів села, які залишалися в Блакитному до останнього — аж до відступу із села росіян. 

За його словами, артобстрілом росіяни теж не обмежились. Після нього скинули на елеватор ще дві авіабомби.