7 серпня 2017, 12:45, Урожай

Агрокліматичні умови спричинять затримку початку збирання врожаю сої на Полтавщині

У ході АгроЕкспедиції Соя 2017 ми побували на Полтавщині, регіоні який за вирощуванням сої займає 5 місце в Україні. Головний агроном господарства «Подолянка» поділився з нами своєю думкою стосовно цьогорічного урожаю сої.

Агроном розповів, що цього року площі під соєю у господарстві збільшили, проте, зважаючи на погодні умови, великий урожай навряд чи вдасться отримати.

«Рік був не дуже вдалим. Спочатку було холодно. У квітні посіяли ячмінь, і одразу випав сніг. На початку травня заморозки були. Останній дощ пройшов аж 15 травня. Температура 6°C вночі, 12-15 °C вдень», — розповідає Максим Зайцев.

Головний агроном додає, що збирати урожай господарство планує на 2 тижні пізніше, ніж минулого року. Якщо минуло річ збирання розпочали в середині вересня, то в цьому році будуть збирати не раніше кінця вересня.

Нагадаємо, цьогоріч поля Полтавщини неабияк страждають від дефіциту вологи у ґрунті. Якщо в середньому вологозабезпечення у регіоні сягає 450 мм, то у поточному сезоні випало лише 150 мм опадів.

Весняні заморозки, травнева спека та дефіцит вологи у ґрунті спричинять затримку з початком збиральних робіт урожаю сої на Полтавщині.