20 вересня 2023, 12:00, Техніка

В 2022 році в Україні значно скоротився ринок сільгосптехніки

Про це повідомив старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ярослав Навроцький.

Внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України вітчизняний ринок сільськогосподарської техніки у 2022 році проти 2021 року суттєво скоротився машин та обладнання для підготовки або оброблення ґрунту у кількісному виразі на 35-40%, у вартісному — 50-55%; машин для збирання, обмолоту сільськогосподарських культур на 30-35% у кількісному виразі, у вартісному — на 40-45% та сільськогосподарських тракторів на 45-50% у кількісному і на 40-45% у вартісному виразі, 

У структурі імпорту також спостерігаються негативні тенденції, зауважив Ярослав Навроцький. 

По перше, імпорт техніки значно скоротився, адже частина територій на Півдні та Сході України окупована або знаходиться в зоні бойових дій, що призвело до скорочення попиту на агротехніку взагалі, у тому числі, на імпортну. 

«По-друге, в імпорті зросла частка вживаної техніки та більш дешевої і менш якісної техніки. Це є наслідком падіння внутрішніх цін на експортоорієнтовану сільськогосподарську продукцію, розрив логістичних ланцюгів, значне подорожчання енергоносіїв та інфляційні процеси, що призвело до зниження ефективності аграрного виробництва, а, отже, обмеження можливості купівлі дорогих і високотехнологічних машин», — йдеться у повідомленні.

По-третє, через інфляцію, збільшення цін на енергетичні ресурси та зростання логістичних витрат відбулося зростання цін на якісну та продуктивну техніку провідних світових виробників, зазначив науковець.

Найбільше падіння відбулося в категорії тракторів потужністю 37-75 кВт — 64,6 % у кількісному та 60,4 % у вартісному виразі, а також в категорії тракторів потужністю 75-130 кВт — 53,3 та 44,7 % відповідно. Найменше скорочення імпорту тракторів відбулося в категорії потужністю 25-37 кВт — 24,8% та 25,6% відповідно. 

При цьому частка вживаної техніки в категорії тракторів потужністю 75-130 кВт зросла з 7,1% до 8,7 % в кількісному виразі та з 3,7% до 4,9% у вартісному виразі, а в категорії понад 130 кВт — з 17,9 % до 18,5 % у кількісному виразі та з 10,1% до 11,2% у вартісному виразі відповідно.

За словами Навроцького, для подолання негативних наслідків необхідно забезпечити поліпшення інвестиційного клімату для залучення іноземних партнерів до організації спільного виробництва техніки,  а також реалізувати протекціоністську політику, спрямовану на захист внутрішнього виробництва.