19 вересня 2023, 15:01, Техніка

Безвідвальна технологія обробітку ґрунту на заміну класиці — фермер поділився досвідом

Про це розповів директор господарства Олександр Павленко, повідомляє пресслужба BEDNAR Україна.

В обробітку господарства 1600 га землі. Займаються вирощуванням зернових, бобових культур і насінням олійних культур, також вирощують овочі і баштанні культури та коренеплоди. Оскільки землі господарства знаходяться на Кіровоградщині, де зона ризикового землеробства, було вирішено перейти на безвідвальний обробіток ґрунту.

«Якщо працювати за традиційною технологією обробітку, коли йде недостатнє накопичення вологи в зимово-весняний період, а потім ще й недостатня кількість опадів, ми бачимо просідання врожайності майже по всіх культурах, — каже Олександр Павленко.

Натомість, безвідвальний обробіток дає змогу не закопувати рослинні рештки на велику глибину, де не відбуваються процеси мінералізації органіки та їх розклад. Щоб практикувати технологію, два роки тому в господарстві придбали дисколаповий культиватор ACTROS RO. Його перевага в здатності за один прохід заробляти рослинні рештки, дискувати і проводити глибоке розпушування ґрунту. Загалом культиватор напрацював в господарстві вже 1700 га за продуктивності 40-45 га/добу.

«Востаннє оранка проводилася у 2019 році. Тоді попередником була пшениця, яка дала гарний результат — 7,5 т/га і було багато соломи. Ми внесли деструктор, передискували, додали мінеральних добрив і провели глибоку оранку. Бо агрегати, які були на той момент в господарстві, не дозволяли нам робити все якісно. У 2021 році ми робили тут глибоке рихлення на глибину 30-32 см агрегатом ACTROS RO. Враховуючи, що на цьому полі маса рослинних решток була дуже велика, адже врожайність кукурудзи становила 112 ц/га, крім того, ще було багато вологи, працювалося складно, проте, ACTROS RO впорався», — поділився фермер.

Він додав, що працювати з великою кількістю рослинних решток дозволяє великий кліренс агрегата та відстань між дисками і долотами. При цьому перемішування верхнього шару пожнивних решток з ґрунтом гарантовано прискорює мінералізацію. Як пояснив Олександр Павленко, якщо цю роботу зробити плугом, то рослинні рештки можуть потрапляти на глибину 20 см і більше, де мінералізація відбувається повільно. На своєму полі він помітив, що качани кукурудзи, які були приорені 7 років тому, коли в господарстві практикували класичний обробіток, майже не розклалися.

Читайте також: Юрій Дробязко: Я не вношу азот на сою 20 років і припинив вирощувати ГМ-сою