18 вересня 2023, 10:36, Технології

Вирощувати соняшник на Півночі не завжди виправдано економічно — думка

Про це розповів Юрій Дробязко, власник «Аграрної технологічної компанії» (А.Т.К.), у матеріалі: «Юрій Дробязко: Я не вношу азот на сою 20 років і припинив вирощувати ГМ-сою» на SuperAgronom.com.

«Два поля кукурудзи поряд:  посіяна в один день, однакова технологія, один гібрид, однакове живлення та система захисту. Єдине, що відрізнялося на цих полях, це попередник. На одному полі попередником була квасоля, на іншому — соняшник. Візуальна різниця між посівами дуже помітна, на полі після соняшнику кукурудза щонайменше на півметра нижча була в певний момент. Якщо зараз проводити огляд та оцінювати, то різниця врожайності становитиме близько 4 т/га кукурудзи. Тобто це наочна демонстрація того, що в нашій зоні варто порахувати економіку соняшника. На півдні соняшник вирощувати має сенс, а от в нашій зоні — ні», — навів приклад фахівець.

Минулого року Юрій Дробязко не ризикнув вирощувати кукурудзу, оскільки не мав впевненості, чи буде газ для сушіння, бо на Житомирщині кукурудза ніколи не досихає до стандартної вологості.

«І минулого року ми зібрали 2,87 т/га соняшника, десь тонни півтори просто, що називається, «поклали на землю», бо він просто падав. І цього року ми ще чотири хвилі падалиці соняшника змушені були прибирати. Тому я думаю так: якщо ми кажемо про південь Вінницької області і далі південь та схід, там соняшник має сенс вирощувати, а вже північніше чи західніше — немає», — наголошує він.

Нагадаємо, Юрій Дробязко порадив, як правильно збирати квасолю, щоб мінімізувати втрати врожаю.