15 вересня 2023, 15:00, Україна

Майже 300 тисяч тонн зерна знищені росіянами з липня

За останні 12 місяців через Дунай вдалося експортувати майже 35 мільйонів тонн зерна. Разом із залізничними перевезеннями через Європу це забезпечило життєво важливу економічну підтримку країни. 

Читати по темі: Ворог вчергове атакував безпілотниками об’єкти сільськогосподарської інфраструктури на півдні

За даними FT, альтернативні маршрути експорту зерна стали нагальним питанням.

За словами Євгена Осипова, генерального директора компанії «Кернел», високі витрати підірвуть виробництво зерна в Україні та призведуть до скорочення у 2024 році експорту вдвічі проти торішнього рівня.

Президент Асоціації міжнародних експедиторів Віктор Берестенко припускає, що експорт тонни зерна до Єгипту через Дунай коштує приблизно $116 проти приблизно $69 до вторгнення росії минулого року.

Українські фермери та відправники вантажів кажуть, що потужності Дунаю можна розширювати.

«Перевага Дунаю в тому, що тут є безліч місць для завантаження, а інфраструктура розподілена, — сказав генеральний директор компанії «Нібулон» Андрій Вадатурський. — Це також означає, що Україна не танцює під дудку росії».

Читати по темі: Обстріли українських портів та проблеми з логістикою провокують зниження цін на зерно

Як пише Latifundist.com, дунайські порти працюють — баржі та морські судна стають до причалів. Але через обстріли спостерігається невтішна тенденція — тільки невелика кількість суден готова заходити в порти. А якщо і готова, то тільки через те, що зараз велика ставка фрахту. 

Щодо барж, то ставка фрахту з Ізмаїлу до Констанци так і тримається на рівні 44€/т. Для порівняння: до обстрілів зафрахтувати баржу можна було за 18 €/т, тоді як завантажити і відправити хендісайз до Констанци — біля $13-15/т. Тобто дешевше було взяти судно, ніж баржу.

На рахунок наявності барж, то їх достатньо. Є румунські партнери, які мають дозвіл заходити своїми баржами в наші порти. Та й не забуваємо про одного із найбільших операторів  флоту на Дунаї — «Українське Дунайське пароплавство»