14 вересня 2023, 16:48, Насіння

Урожайність соняшника та проса на Черкащині не гірша за минулорічну — агроном

Агроном Володимир Марченко каже, що за день можна намолотити 100 т. 

«Площа під соняшником 800 га. Вже зібрано з 60 га, урожайність 3 т/га. Збираємо за вологості 8-9%, вже можемо закладати на зберігання», — каже агроном.

Просо в господарстві сіяли пізно, тому збирають тільки зараз. 

«Оскільки у нас тут були посіви жита на зелений корм, ми його зібрали, зробили дискування і посіяли просо в червні. Через несприятливі погодні умови минулого року отримали урожайність 1 т/га, зараз — у 4 рази більше», — зазначає Володимир Марченко.

Читати по темі: Технологія вирощування проса

На черзі збирання кукурудзи. Решту культур в господарстві вже зібрали: ріпак з урожайнстю 4 т/га (минулого року 2,5 т/га), пшеницю — 6-7 т/га, а також ячмінь.

В цілому по Черкащині збиральна кампанія показує хороші результати, зазначила начальниця обласного управління агровиробництва Валентина Сокирко. 

Наразі завершили збирання ранніх зернових культур. Отримали вже валовий збір 1,5 млн тонн з урожайністю 5,6 т/га, тому Черкащина входить у топ-5 областей за урожайністю в Україні. Закінчуються жнива круп’яних: гречка 1,5 т/га, просо зібрано з 70% площ, отримано урожайність 3,5 т/га. В області вже розпочато збирання сої. Також місцеві аграрії збирають соняшник, урожайність олійної — 2,6 т/га.

Скільки зібрали пшениці, ріпаку та соняшнику на Черкащині можна дізнатись за допомогою інтерактивної карти Урожай Онлайн 2023.

Читати також: Ціни на соняшник надалі знижуються і найменшої точки досягнуть на початку жовтня — аналітики