13 вересня 2023, 10:44, Добрива

Використання кукурудзою азоту — вчені знайшли спосіб підвищення ефективності процесу

Подолати цю проблему намагаються дослідники з CIMMYT і JIRCAS (Японський міжнародний науково-дослідний центр сільськогосподарських наук), пише Agropages.

Науковці розробляють сорти пшениці із природними інгібіторами нітрифікації

Читати

Зазначається, що вони досліджують способи скорочення витоку азоту в екосистеми за допомогою процесу біологічного інгібування нітрифікації (BNI).

BNI — це природний процес самих рослин, який зменшує втрати азоту, що може зменшити потребу в добривах, одночасно зберігаючи агроекосистеми. У процесі BNI коренева система рослин виділяє антибіотичні сполуки, спеціально спрямовані на придушення дії нітрифікуючих мікробів у ґрунті, відповідно, кількість азоту, що втрачається в навколишній екосистемі, зменшується.

«Нам потрібно визначити генетичні маркери для сполук BNI, включаючи «зеанон», що дозволить селекціонерам створювати сорти/гібриди кукурудзи, які потребують і витрачають менше азотних добрив для формування високих урожаїв», — сказав Кевін Пікслі, колишній директор Програми генетичних ресурсів CIMMYT.

У ході дослідження було виявлено 18 однонуклеотидних поліморфізмів (SNP), які діють як генетичні маркери. Дослідники також ідентифікували 6 генів, пов’язаних з активністю BNI та ефективністю використання азоту.