13 вересня 2023, 09:04, ЗЗР

Від нашестя американського білого метелика потерпають деякі райони Волині — запроваджено карантин

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на начальницю обласного відділу карантину рослин Ірину Хайдукову.

За її словами, за 4 роки площа ураження білим метеликом в області збільшилася у 44 рази.

Американський білий метелик — агресивний шкідник, який поширюється на відстань від 25 до 40 км. Тривалість життя метелика — 6-14 діб. Основна шкода — павутинні гнізда з грубо об'їденим листям на деревах.

«Гусінь американського білого метелика у Волинській області вперше виявили у 2019-му році, на території міста Рожище. Після того ми помічаємо поширення цього карантинного організму й наразі площа запровадження карантинного режиму понад 4 тис. га нашої області», — додала начальниця обласного відділу карантину.

Зазначається, що на деревах зараз добре видно павутинні гнізда, де живе та харчується гусінь цієї комахи. Гусінь ще не лялькується, у цій фазі шкідників треба знищувати. Органам влади Держпродспоживслужба надала рекомендації боротися із поширенням карантинних вогнищ.

Дивитись

Наприклад, у селі Велицьк Ковельського району біля кожного другого будинку на деревах можна помітити гнізда американського білого метелика.

Зі слів місцевого мешканця Івана Матвійчука, в нього на ділянці найбільше постраждали сливи та яблуні. Під час обрізання та обробки інсектицидами шкідника стало дещо менше, каже він. Але зараз на осінь знову почав пощирюватись. А жителька села Галина Марчук через гусінь мусила зрізати майже усі дерева на своїй присадибній ділянці.

Фахівці радять обробляти рослини спеціальними препаратами, зрізати гілки із павутинними гніздами, після чого спалювати їх або заливати окропом.

Боротися з гусінню мають власники заражених ділянок. Інакше гусінь розмножиться. Зі слів посадовиці, за рік шкідники можуть повністю знищити рослину, дерево після зараження всихає.

Читати також: Західний кукурудзяний жук виявлений на Волині: введений карантин