11 вересня 2023, 15:00, Урожай

Горох хороший як попередник, але ціна посівного матеріалу робить його вирощування невигідним — агроном

Про це розповів головний агроном A.G.R. Group Іван Войко у матеріалі: «Досвід з нішевими культурами та повернення озимої пшениці: підсумки сезону A.G.R. Group» на SuperAgronom.com.

Нагадаємо, скільки зібрали гороху в Україні можна дізнатися за даними інтерактивної мапи «Врожай онлайн 2023».

Цьогоріч сівозміну кластерів холдингу поповнили нішеві культури, під які відвели понад 5 тис. га. З них 297,6 га було відведено під жовтий горох, 332,7 га зайняла квасоля та 418,7 га коріандр. Під гірчицю чорну і білу відвели 1357,8 та 2860,3 га відповідно. У виборі спиралися на культури, які рано звільняють поле.

В холдинзі горох зібрали з урожайністю 3 т/га, що є непоганим результатом для Полтавщини. Втім, за рентабельністю він себе не виправдав, каже Іван Войко.

«Спочатку був план сіяти горох в кожному кластері і подивитися як буде. Як попередник культура хороша, та лише ціна насіння першої репродукції 18 тис. грн/т, що не виправдовується ціною реалізації. А норма висіву 250 кг/га», — каже Іван Войко.

В наступному сезоні від гороху скоріш за все відмовляться, а чи залишать коріандр, квасолю та гірчицю — вирішувати будуть після реалізації на експорту, розповів голова правління компанії Ігор Шестопалов.

 На гірчиці планували отримати врожайність 0,9 т/га. Рослини розвивалися із затримкою через весняні приморозки, сходи були нетиповими, каже головний агроном. 

«10 травня на поверхні ґрунту фіксувалася температура -5°С, а потім протягом 40 діб не спостерігалося опадів взагалі. Якраз починалася бутонізація. Згодом опади таки випали, але вже не тоді, коли вони були найбільш потрібні», — додав він.

Збирання гірчиці відтермінувалося через опади, які випадали в липні на Півночі. Збирати розпочали в третій декаді серпня. Порадувала врожайність коріандру — 1,53 т/га, як і планували отримати. Всього з площі 419 га зібрали майже 640 тонн в бункері.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com