10 вересня 2023, 12:00, Урожай

Фахівець розповів про захист зернових від шкідників при зберіганні

Про це розповів Андрій Єфімов, співзасновник та директор «Блек Сі Сюрвей» у блозі «Не росія, так шкідники, або Як захистити своє зерно», пише Kurkul.com.

Зараження шкідниками може статися не лише в польових умовах, а й у заражених складських будівлях, автотранспорті, збиральній техніці, залізничних вагонах. Також птахи та гризуни можуть стати джерелом зараження.

Фахівець зазначив, що стратегія захисту зернових від шкідників ґрунтується на дотриманні режимів зберігання, проведенні комплексів профілактичних заходів та заходів щодо винищення шкідників. До профілактичних заходів можна віднести фізичне очищення складських приміщень, від старих запасів, зернового пилу та іншого, разом з вологою, аерозольною дезінсекцією та фумігацією.

Волога дезінсекція — обприскування інсектицидом у вигляді водного розчину, емульсії чи суспензії. Вологу дезінсекцію проводять за допомогою ранцевих чи моторних обприскувачів. Обприскують прискладську територію на відстані не менше ніж 5 м від стін будівель. Тимчасові сховища, навіси, пристосовані для зберігання продовольства, підсобні приміщення та інші будівлі, що не піддаються герметизації.

Аерозольна дезінсекція — розчин інсектициду розбивається на дрібні частинки спеціальними парогенераторами, отримана аерозольна хмара у вигляді туману або пари (залежно від яких парогенераторів застосовуються: холодного або гарячого туману) розпорошується по всій площі і тримається в повітрі, поступово осідаючи. Частинки інсектициду легко проникають у всі важкодоступні місця: верхні та нижні галереї, приямки норій, завальні ями, вентиляційні канали.

Фумігація — метод боротьби зі шкідниками шляхом повного заповнення об'єму газоподібними пестицидами (фумігантами), які задушують чи отруюють шкідників. Фумігація є основним способом знезараження рослинної продукції. При зберіганні зернових обробка спеціальним газом (фумігантом) є обов'язковою. Фумігація зерна створює в приміщенні, в якому проводиться обробка, необхідну концентрацію речовини (фуміганту), що знищують шкідників та мікроорганізми. Від впливу фуміганту гинуть не лише дорослі особини, а й личинки всіх шкідників.