8 вересня 2023, 09:00, Україна

Якщо ціни на сою збережуться, площі під культурою у 2024 році не зменшаться

В цілому за прогнозами посівні площі сої наступного року можуть сягнути 1,6-1,8 млн га, за умови збереження хорошої ціни на неї.

Про це розповів консультант з агрономії Асоціації «Дунайська соя» Микола Биков, передає AgroTimes.

Також експерт зазначив, що наразі в середньому в бобі сої налічується 2-3 насінини, тому можна спрогнозувати хорошу вагу тисячі насінин.

«Разом з тим нинішня спека може стати головним лімітаційним чинником урожайності, адже вона призведе до того, що соя почне сохнути. Звісно, не в усіх регіонах, а там, де спостерігається повітряна посуха, коли тримається низька вологість повітря протягом тривалого періоду», — зазначив експерт.

За його словами, навіть якщо в ґрунті буде волога з нижніх горизонтів, соя дуже чутлива саме до повітряної посухи. Тож якщо найближчим часом не підуть дощі, на рослинах почне сохнути листя та припиниться утворювати нові міжвузля.

«Якщо ж підуть дощі, соя може ще добрати масу тисячі насінин, а ось нові боби вже не утворяться. Додаткові міжвузля можуть утворити лише пізні сорти, але на урожайність це вплине несуттєво, адже таких посівів у нас мало», — додав експерт.