4 вересня 2023, 15:24, Добрива

Зменшити дози фосфорних добрив допомагає багаторічне внесення біопрепаратів

Про це йдеться у матеріалі «Біопрепарати, деструктори та компост: Як в Кернел, Астарті, ТАС Агро та АСТ відновлюють ґрунти» на Latifundist.com.

Зокрема зазначається, що за словами фахівців компанії «БТУ-ЦЕНТР», мобілізатори фосфору та калію дозволяють рослинам краще засвоїти добрива. А це в наш час значна частина витрат на підприємствах.

Післяжнивні рештки допомагають накопичувати органіку в ґрунті — агроном

Читати

Застосування стартових добрив у поєднанні з мобілізаторами фосфору та калію, дозволяють зекономити або отримати, як надлишок для рослини, добрива в доступній формі до 30%.

У свою чергу, керівник науково-дослідного відділу «Кернел» Аркадій Лунгул каже, що і біологічні, і хімічні препарати мають застосовуватися в комплексі, доповнювати один одного.

«Біопрепарати — це важлива частина технологічної карти в «Кернел». Деструктори, мінеральні добрива, мобілізатори фосфору і калію слід застосовувати комплексно. Все має бути в міру. За таких умов ми можемо прийти і до зниження частки добрив у технології, що зараз дуже актуально. Наприклад, ми 10 років постійно вносили добрива, а використали тільки 20-30% фосфору. То у роки, як минулий або цей, можемо за рахунок біологізації зменшити їх кількість», — наголошує фахівець.

В «Кернел» вже більше 10 років користуються біопрепаратами. За словами Аркадія Лунгула, працюючи з ними, в компанії забули, що таке фузаріоз колоса та сажкові хвороби на кукурудзі з урахуванням того, що в багатьох регіонах вона є монокультурою. Зараз проводять досліди щодо ефективності використання біофунгіцидів та біоінсектицидів.

«Масово у біопрепарати ми пішли у 2018 році. Тоді їх використання по холдингу виросло на 27%. Навіть у минулому році, зважаючи на велику війну, використання біопрепаратів у нас було на рівні 16%. Зараз цей напрям у нас стрімко розвивається. Під урожай 2024 року ми внесли біологічні препарати на площі 412 тис. га. В наступному році плануємо розширити використання біологічних препаратів, зокрема, інсектициду від діабротики», — додав Аркадій Лунгул.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Мікробні продукти можуть знизити вплив важких металів на рослини у разі забруднення ґрунтів