4 вересня 2023, 10:35, Насіння

Закон про ГМО: нові правила контролю та поводження роз’яснила експертка

Про це йдеться у колонці Сюзанни Григоренко, виконавчої директорки Насіннєвої асоціації України, на Ліга.Бізнес.

Зазначається, що кроком у згаданих напрямах є прийнятий законопроєкт  №5839.

«Регулювання  ГМО і його використання в Україні є фрагментарним, а правила недієвими. Це має виправити прийнятий 23 серпня 2023 року законопроєкт №5839. У ньому заявлено про подолання таких явищ, як нелегальне ГМО, втрати виробників, які займаються традиційним вирощуванням і виробництвом, але ризикують отримати випадкове забруднення їхніх полів ГМО від сусідів», — наголошує Сюзанна Григоренко.

За її словами, на імплементацію закону дається три роки. За цей час в Україні мають з'явитися дієві інструменти контролю за сферою ГМО. Це будуть вимоги до субʼєкта та оцінки ризиків обʼєктів ГМО та джерел, відкриті досьє, наявність порядку проведення консультацій з громадськістю, післяреєстраційний моніторинг.

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична

Читати

Що стосується реєстрації ГМО, цим буде займатися міжвідомча Державна комісія з оцінювання ризику ГМО. Окремо встановлюються норми для державного нагляду і контролю в закритих і відкритих системах. І як у кожній діяльності з підвищеним рівнем ризиків,  з’явиться система штрафів, планові та позапланові перевірки, відкритий перелік суб’єктів, залучених до сфери ГМО, та створення відкритих і доступних реєстрів полів, щоб кожен аграрій знав, де і що вирощується.

У тексті законопроєкту уточнено терміни «генетично модифікований організм», «генетично модифіковане джерело», «генетично модифікована продукція», «ГМ-продукція як харчовий продукт». Також визначені контроль та правила, якими після розробки підзаконних актів і впровадження реєстрів будуть керуватися користувачі. У них буде змога переглянути, що дозволено використовувати в Україні, які для цього потрібні умови, якими є вимоги та правила до розміщення  посівів у дослідженнях та потім у відкритих системах, які ризики врахувати.

«Важливо — реєстрація і випробування ГМ-кукурудзи у відкритих системах будуть заборонені», — наголошує експертка. 

І додає, що за три роки мають сформувати систему, яка виявить все нелегальне ГМО і дасть змогу притягнути недобросовісних виробників до відповідальності. Коли буде офіційне рішення про вступ України в ЄС, скасують усі реєстрації сортів ГМО, які відсутні у європейських базах. 

Читати також: ГМО в Україні: насінництво під загрозою, дрібні шантажі і великі витрати