3 вересня 2023, 12:00, Насіння

Вибір саджанців ожини: фахівець порадив, на що звертати увагу

Про це розповіла Олена Джежула, співвласниця та керівниця сімейного бізнесу на Вінниччині «Гарний сад» у матеріалі: «Технологія вирощування ожини: сорти, догляд, захист та живлення» на SuperAgronom.com.

Як зазначає пані Олена, якщо це саджанці з відкритою кореневою системою, то вони висаджуються або навесні, або восени — великої різниці немає. Але якщо з закритою кореневою системою (саджанці в горщиках) і вона сформована — посадку можна проводити цілий рік, навіть взимку за умови, що земля не мерзла і є відлига.

«Якби я садила, то обрала б саджанці з закритою кореневою системою. Тут відбувається перевалка у відкритий ґрунт. Кореневий ком повністю сформований і якщо, наприклад, висаджувати восени, то навесні такі саджанці гарно стартують і вже через рік можемо збирати врожай. Приживання в них 99% порівняно з тими, де відкрите коріння. Адже під час викопування, транспортування можуть травмуватися корінці. Потрібно більше часу, щоб прижитися і пустити здорове коріння», — наголошує експертка. 

При виборі саджанців важливо звертати увагу на зовнішній вигляд: він має бути привабливий, листя зелене без плям і пошкоджень. Якщо обирати саджанці восени, на них уже не буде листя, тому тут варто дивитись на пагони: здоровий, однорідний колір, без пошкоджень, вкраплень тощо. Саджанці з закритою кореневою системою: горщик має бути повністю заповнений, коріння має бути на весь об’єм горщика і його можна легко дістати.

Варто зазначити, що ґрунти ожина любить піщані, супіщані, чорнозем, рекомендований рН від 5,5 до 6,5. Ожина погано реагує на застій вологи. Бажано, щоб ділянка була сонячною і не було протягів — тоді буде швидке дозрівання.

Читати по темі: Як вирощувати лохину: вибір саджанців, посадка, удобрення, підготовка до зими

Технологія посадки переважно 1-1,5х2,5-3 м. Тобто в ряду відстань між саджанцями 1-1,5 м. Міжряддя 2,5-3 м залежно від того, якою технікою буде обробіток міжряддя.

Обов'язково, якщо висаджують ожину, має бути шпалера і потрібно підв'язувати. Тоді і збирати значно зручніше. В ожини розтягнутий період плодоношення і варто брати різні сорти за термінами дозрівання. Таким чином цей період можна розтягнути по-максимуму.

«На зиму ми знімаємо зі шпалери пагони і вкриваємо їх. Сорти в Україні переважно витримують морози до –25-27°С, але весняні заморозки можуть завдати більшої шкоди, ніж зимові морози. А ожина плодоносить на минулорічному прирості. Тому цей приріст обов'язково маємо зберегти», — каже пані Олена. 

Щодо санітарної обрізки, то варто видаляти пошкоджені, сухі, старі пагони з осені. Формуюча обрізка робиться навесні.