5 серпня 2017, 10:00, Україна

У господарстві на Хмельниччині сою висівають кукурудзяними сівалками

Під час відвідання господарства АгроЕкспедицією Соя 2017 заступник директора з виробництва Володимир Ревко розповів, що вони дотримуються норми висіву сої на рівні 650 тис./га. При цьому ширина міжрядь може бути різною. Від 19,5 см до 35 см. Останній параметр виходить, коли для сівби використовують кукурудзяну сівалку Horsch Maestro — у два проходи з перекриттям у половину ширини захвату.

«При міжрядді 70 см висіваємо на 35 см. Сівалка йде за автопілотом на другий слід, перекриваючи попередній прохід на половину ширини захвату. Якщо є запас сівалок, то пускаємо одразу дві, одну за одною. Звичайно, витрати палива більші, але потрібно вкластися в строки сівби. Ми повинні чимось жертвувати, щоб встигнути посіяти в оптимальні терміни», — пояснює Володимир Ревко.

Директор «Енселко Агро» Олександр Ременяк  згоден з колегою і наголошує на плюсах пневматичних кукурудзяних сівалок.

«Вони забезпечують кращі сходи насіння. Я б сказав, більш «дружні сходи». Це на 15% економить посівний матеріал», — стверджує Олександр Ременяк.

За його словами, незважаючи на те, що соя — не найбільш прибуткова культура, але вона має чималий потенціал для збільшення урожайності.