29 серпня 2023, 13:30, Україна

Аграрій з Купʼянщини другий рік поспіль не зможе зібрати весь урожай

Про умови роботи в окупації та після деокупації йдеться в матеріалі «Урожай 2022 року ще стоїть у полі — проєкт «Аграрне відродження» про життя після деокупації» на Kurkul.com.

Вже майже рік господарства Олексія деокуповані, але повноцінно працювати не вдається. Засіяли цьогоріч всього 600 га, але вже сьогодні фермер бачить, що частину врожаю не зможе зібрати. Решта територій — засмічено. Туди фермер не має доступу, хоча не проти їх засівати.

«На рахунок мін поки не знаю, оскільки ми елементарно не можемо дістатись до тих полів. Вони стоять ще з торішнім врожаєм. Виходить, ці території близько до лінії розмежування і туди доступу немає. Люди також не ризикнуть туди поїхати. Це дуже велика проблема для господарства», —  ділиться він.

Гуманітарне розмінування на території господарств фермера не проходить. Такого роду розмінування передбачене на території поза 20 км від лінії фронту, в той час, коли с. Курилівка за 15 км від бойових дій. Тому цілу зиму фермер разом з військовими здійснював аеророзвідку, щоб виявити на яких з його полів є небезпечні обʼєкти. Таким чином оглянули 700 га. Але це не розв'язує проблему засміченості.

«Робимо власну протимінну машину. Для цього їздили до людей, подивились, як у них це працює, і тепер наші інженери мудрують. Ми розуміємо, що треба сіяти і попереду трактора доведеться пускати машину-розмінувальник. На своїх полях ми знаходили різні залишки снарядів, міни. Завжди викликали спеціалістів з ДСНС. Вони доволі швидко реагують. Але все побачити неможливо, тому потрібні дієвіші методи», — пояснив фермер.

Він додав, що, на щастя, трагічних випадків у господарстві не було. Але був не один випадок, коли людей під час роботи на полі поранило від осколків мін.