26 серпня 2023, 09:00, Урожай

Перехідні залишки врожаю у 2023 вп'ятеро менші, ніж у попередньому році — Сольський

Про повідомляє Економічна правда.

Оцінюючи перспективи врожаю-2023, міністр зазначив, що поточного сезону під сільгоспкультури відведено на 20% менше виробничих площ, ніж довоєнного 2021 р., за рахунок площ, які наразі перебувають під окупацією. Він також уточнив, що під час осінньої посівної кампанії 2022 р. було посіяно озимих культур на 25% менше, ніж роком раніше.

Водночас завдяки погоді на цих площах було отримано суттєво більший урожай.

«Була не різка зима, не було різких перепадів температури, було достатньо вологості, що і стало причиною збільшення врожаю. Аграріям було складно — вони економили на насінні, гербіцидах, добривах. Але один фактор компенсував інший», — пояснив Микола Сольський.

Щодо перспектив врожаю ярих культур у поточному сезоні, то вологе літо та середні температури, позначилися на якості зерна, яка буде гіршою, ніж минулого сезону, прокоментував міністр.

«У нас менше продовольчої пшениці, більше фуражної. Але це стандартна ситуація для України, коли сезон залежить насамперед від погодних умов», — зазначив він, додавши, що, за його інформацією, «у тоннажі пшениці для експорту в України у 2023/24 МР буде не менше, ніж минулого сезону».

Нагадаємо, аналітики прогнозують історичний рекорд врожаю ріпаку.