24 серпня 2023, 12:00, Добрива

Названо норми витрати карбонату кальцію і вапна для нейтралізації ґрунтової кислотності

Про це йдеться у матеріалі: «Хімічна меліорація грунтів: меліоранти та їх застосування» на SuperAgronom.com.

Орієнтовно норми витрат карбонату кальцію для нейтралізації кислотності грунту встановлюють на підставі визначення рН сольової витяжки (в 1н КСІ або 0,05н СаСІ₂) і гранулометричного складу ґрунту.

Норми витрат карбонату кальцію залежно від рівня рН і гранулометричного складу грунту для доведення реакції грунтового розчину близько до нейтральної (рН 6,5)

 Норми внесення карбонату кальцію

На практиці розрахунки значно спрощують. Для цього використовують наявний у господарстві меліорант і проводять не менше трьох вимірів активної кислотності у наважці грунту по 50 г або 100 г з додатковим вмістом різної кількості вапна. На підставі отриманих даних будують графік рН-буферності, за яким встановлюють, при яких навантаженнях вапняного меліоранта досягається потрібне значення рН ґрунту. На підставі цього розраховують необхідну норму внесення вапняного меліоранта на 1 га.

При внесенні у ґрунт фізіологічно кислих мінеральних добрив для протидії вторинному підкисленню ґрунтів також застосовують вапняні меліоранти.

Дози вапна, необхідні для нейтралізації фізіологічно кислих мінеральних добрив

 Норма витрати вапна

Нагадаємо, вирощування покривних культур у технології no-till навіть без додавання органічних добрив сприяє збільшенню в ґрунті органічної речовини.