4 серпня 2017, 14:45, Україна

Через несприятливі погодні умови аграрії Західного Поділля зменшують площі посівів сої

Так само знижуються площі під цією культурою і на Тернопільщині. Минулого року тут сіяли сою на 83,7 тис. га, а в 2017-му — вже на 76,9 тис. га, що на 8% менше. 

Сільгоспвиробники Західного Поділля, з якими спілкувався SuperAgronom.com під час АгроЕкспедиції Соя 2017, пояснюють таку тенденцію несприятливими погодними умовами, які спостерігаються упродовж кількох останніх років.

Соєвий сезон-2017 у регіоні має свої особливості. Посівна кампанія почалась на два тижні пізніше, ніж  у 2016 р. При цьому, на відміну від деяких інших областей, Тернопільщина й Хмельниччина не дуже постраждали від «квітневої зими». Зате на початку літа ночі були холодними, тому вегетація рослин відбувалася повільно. Зіграла свою роль і нестача вологи. Станом на початок серпня в регіоні випало 500 мм опадів при середньорічному показнику в 650 мм.

Втім, нинішня спекотна погода теплолюбній сої йде на користь. І наразі її посіви у досить непоганому стані. Але через затримку посівної і холодний старт літа збирати врожай планують на два тижні пізніше — десь на початку жовтня. Тоді як у попередні сезони збирання починали 20 вересня.

За станом посівів можна спрогнозувати добрий врожай. Аби лиш до жнив погода не принесла ніяких сюрпризів.