22 серпня 2023, 15:00, Технології

Стало відомо, як досягти максимальний результат від десикації сої

Декілька порад щодо проведення десикації сої надав менеджер з розвитку технологій центрального та східного регіонів LNZ Group Віталій Брашован у матеріалі: «Збирання сої: як мінімізувати втрати урожаю».

Він розповів, що для ефективної десикації посівів сої рекомендовано віддавати перевагу препаратам на основі диквату. Дикват є контактною діючою речовиною, яка швидко поглинається рослинами та порушує процеси фотосинтезу, що призводить до руйнування мембран клітин, зневоднення та повного висихання рослин.

«Бренд DEFENDA пропонує препарат Диквалан (д.р. дикват, 150 г/л), який рекомендується вносити із нормою 2-3 л/га. Цей контактний десикант призначений для підсушування сої перед збиранням та значно знижує вологість насіння, що зменшує витрати на його сушіння», — каже фахівець.

Гліфосати та диквати досить чутливі до якості води в робочому розчині. Для гліфосату оптимальний показник рН води становить 4,0-4,5, глюфосинату амонію — 5,5, диквату — 5,0. Якщо ж рН води вище 7,0, то ці речовини піддаються гідролізу.

Важливо проводити внесення десикантів за оптимальної температури повітря, яка становить 15-25°C. А крім того, зважати на умови внесення.

«Обирайте відповідну техніку та високоякісні препарати для забезпечення максимальної ефективності десикації. Враховуйте умови їх внесення, щоб досягти оптимальних результатів у збиранні урожаю сої», — додав Віталій Брашован.

Наприклад, десиканти можуть «працювати» тільки на початку процесу фотосинтезу, а під дією ультрафіолетового випромінювання починають швидко руйнуватися. Тому найкраще десикацію проводити в ранкові або вечірні години.

Нагадаємо, названо ТОП-3 фактори, які мінімізують втрати при збиранні сої.