21 серпня 2023, 16:28, ЗЗР

​Гусениці бавовникової совки можуть знищити до 30% врожаю соняшнику: як захистити поле

Про це повідомляє Kurkul.com.

«Їх може бути до трьох поколінь на сезон, але найбільша шкода завдається на третьому поколінні. Як правило це відбувається в період формування кошика соняшника. Гусениці бавовникової совки завдають шкоди листовому апарату рослини, обмежуючи площу для фотосинтезу. Це призводить до порушення процесів росту та розвитку соняшника. Додатково, гусениці можуть пошкоджувати корзинки соняшника, створюючи в них отвори. Це відкриває можливість для проникнення інфекцій, зокрема різноманітних видів гнилей», — пояснив Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group.

Він додав, що це не лише погіршує якість врожаю під час збору, але й призводить до втрат від 10% до 30%.

Шкодять соняшнику також ягідні та лугові клопи. Вони висмоктують сік з рослини, що призводить до в'янення листя. Пошкодження сім'янок у пізні фази викликає некроз частини насіння. У результаті зменшується маса 1000 насінин та їх щільність, до 5% знижується олійність, до 10% підвищується кислотне число олії

Для боротьби зі шкідниками фахівець рекомендує:

  • Превентивні заходи: Ретельно оглядайте свої посіви, слідкуючи за ознаками пошкодження та наявністю шкідників.
  • Час для дії: Плануйте обробку поля перед або після цвітіння, особливо, коли виявлено 6-8% рослин з гусеницями.
  • Інсектицидний захист.

«Перед цвітінням або після цвітіння, за наявності 6-8% рослин з гусеницями 1-2 вікової групи, рекомендується використовувати препарат Кайрос у нормі 0,15 л/га або Твікс у норміі 1,5 л/га. Захищайте свої соняшникові поля вчасно аби не втрачати прибутки від врожаїв», — підсумував Сергій Корнюшенко.

Нагадаємо, агрокліматичні умови​ стримували поширення хвороб соняшнику.