21 серпня 2023, 09:00, Насіння

Вирощувати пшеницю нерентабельно – агроном

Середня урожайність в області майже 6,7 т/га, це більше ніж торік. За словами Олега Омелюка, начальника обласного управління агропромислового розвитку та земельних відносин господарства області намолотили ранніх зернових 1 млн 860 тис. тонн, а озимої пшениці – 1 млн 328 тис. тонн. 

В одному з господарств на півночі Хмельниччини зібрали пшеницю з найвищою урожайністю 10,3 т/га. Не зважаючи на таку урожайність, кажуть в господарстві, вирощувати пшеницю нерентабельно.

«Ми цього року підрахували – вона рентабельності майже немає. Ціна на міндобрива підвищилась, а ціна на пшеницю зменшилась»,— каже Іван Перчук, агроном.

Порівняно з попереднім роком, подорожчали азотні мінеральні добрива, пальне, запчастини, зросла орендна плата за паї та зарплата працівників»,— каже виконавчий директор агрофірми Володимир Бондарук.

«Пішов диспаритет цін. Всі затрати, які потрібні для вирощування сільськогосподарських культур, виросли в рази. Якщо брати по міндобриву — втричі виросли, порівняно з 2021 роком»,— розповідає аграрій.

За його словами, собівартість вирощування тонни пшениці — 6,5 тис. гривень. А продати на тисячу дешевше. 

«Така ситуація через обстріли  й блокування експорту українського зерна росіянами в усій Україні. Майже відсутність реалізації, відсутність так званого зернового коридору, які спричинили сильне падіння цін на внутрішньому ринку України»,— розповідає Ігор Гай, голова Всеукраїнської аграрної ради в області.

Хоча собівартість вирощування пшениці значно перевищує ціну, яку за неї пропонують у цьому році, у господарстві не відмовляються вирощувати озиму пшеницю і наступними роками. Вона потрібна для сівозміни й для тваринництва.

«Ми дотримуємось сівозміни. Навіть якщо вона буде нам невигідна якимсь чином, нам потрібен попередник, хороший попередник під другі культури. Такі, як цукровий буряк, соя. Якщо ми не будемо дотримуватись сівозміни, то інші культури будуть падати в урожайності»,— пояснює агроном.