18 серпня 2023, 10:30, ЗЗР

Нуклеїнові кислоти як ефективний інструмент боротьби з бур’янами пропонують вчені

Про це повідомляє news.agropages.com.

На цьому завданні зосередився доцент Тодд Гейнс — дослідник Університету штату Колорадо, який працює над визначенням молекулярної та генетичної основи складних механізмів стійкості бур'янів до гербіцидів. Наразі він працює над розробкою технології націлювання на РНК.

«Націлювання на РНК — це передова технологія, яка може революціонізувати спосіб боротьби з бур’янами. Замість використання традиційних методів, таких як гербіциди чи генетична модифікація сільськогосподарських культур, цей підхід передбачає обприскування бур’янів крихітними молекулами нуклеїнових кислот», — каже професор Гейнс.

РНК бур’янів можна уразити за допомогою невеликих шматочків РНК або ДНК, які можуть зупинити трансляцію білка шляхом зв’язування з матричними РНК у процесі кодування. Таким чином можна пригнічувати функцію гена резистентності. 

«Це означає, що ми можемо або змінити резистентність до гербіцидів, або повністю порушити ріст бур'янів і знищити їх, використовуючи дуже цілеспрямований підхід. Це форма персоналізованого контролю бур’янів», — додав він.

Читайте також: Прогноз від штучного інтелекту (ШІ): як буде розвиватись робота агронома через 50 років

Наразі розвиток технології у боротьбі з бур’янами відбувається повільніше, ніж у боротьбі зі шкідниками чи хворобами, через труднощі отримання стабільних молекул, які легко проникають у рослини.

«Ця технологія стикається з додатковими проблемами, оскільки існує тісний зв’язок між бур’янами та видами сільськогосподарських культур, що створює труднощі для ідентифікації специфічних для виду бур’янів генів, на які потрібно націлитися. Щоб вирішити цю проблему, нам потрібно знати набагато більше про геноми бур’янів»,  — підсумував науковець.

Втім, додав, що перспектива у цього напряму є і світові виробники ЗЗР підтримують ініціативу досліджень.