15 серпня 2023, 12:46, Урожай

Якість зібраної пшениці на Полтавщині нижча, ніж минулого року

Але якість погіршилася. За словами Вадима Савинського, директора одного з ферсмерських господарств причиною стали часті опади.

«За рахунок великих цін на паливо мастильне, селітра під пшеницю гне вносилась. Ціна на селітру взимку була 36000 грн/т, а весною – 26-28. Відповідно потрібно було здати тонну пшениці, щоб 100 кг підживити. Не зовсім рентабельно»,— каже Вадим Савинський.

Вадим Савинський каже, що урожайність пшениці в господарстві 4 т/га, що менше на на пів-тонни, ніж в 2022 р.

«Закрили коридор і Одеса і Миколаїв, не приймають порти. Трейдери не дають тих цін, які повинні бути. Витрат пішло чимало, а ціна на пшеницю не росте. Ще почекаємо з місяць і тоді будемо реалізовувати. Адже підуть пізні зернові, на це місце потрібно буде складати іншу продукцію. Тобто в будь-якому випадку потрібно буде реалізовувати. І тенденція йде до того, що аграрії зменшують свої посівні площі озимих»,— пояснює Вадим Савинський.

Читати по темі: Збирання ріпаку завершили 7 областей, гороху — 13 областей

Як зазначає Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку Полтавщини ціна за продовольчу пшеницю на сьогодні 5100— 5200 грн./т. Це на 13% вище, ніж у минулому році. При цьому іде збільшення ціни на добрива – десь на 50% в порівнянні з минулими роками, на пальне ми очікуємо збільшення.

Цієї ціни вистачає лише покрити витрати. Продовольче зерно є. Але це переважно 3-4 клас. І всього продовольче зерно займає у валі, наприклад, зібраної пшениці 50%. Зазвичай область завжди має від 70 і вище, а в цьому році от такий обсяг продовольчого зерна. Його, звичайно, вистачить для потреб області, але цього року якість зерна погіршилася.