11 серпня 2023, 13:49, Посівна

Розмінування полів на Харківщині триває, аграрії сіятимуть на них ярі культури під урожай-2024

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що на початку року працівники господарства та сапери вивезли звідси пів сотні касетних боєприпасів та два десятки ракет.

У 2022 році тут проходила лінія оборони, бої точилися за сусідній Ізюм — землі навколо Барвінкового були заміновані.

«Це поле планувалося під засівання озимої пшениці, вона збирається трохи раніше, з розмінуванням не встигали, залишилося це поле під сівбу ярої пшениці. Приблизно пів року проводилось розмінування. Займає дуже багато часу. Це не просто пройтися по полю, подивитися, це крок у крок, один за одним сапери проходять», — каже заступник директора агропідприємства Олег Семерей.

За його словами, це останнє поле, де їхнє підприємство цьогоріч збирає врожай пшениці. Наприкінці серпня аграрії планують почати сіяти озимину, підготували 4 тисячі гектарів, які торік були заміновані, — у Барвінківській та Балаклійських громадах, говорить заступник керівника підприємства.

«Надалі усі поля, що будуть обстежуватися, розміновуватися та підготовлюватимуться для обробітку, будуть засіяні ярими культурами в наступному році. Ще плануємо близько 2-3 тис. га розмінувати, все, що встигнемо», — говорить аграрій.

Загалом агропідприємство обробляє понад 20 тис. га землі у Лозівському та Ізюмському районах Харківської області, майже половина з них були заміновані.

Читати також: Готуємось до посівної озимих: які новинки пшениці та ріпаку представлено в Україні у 2023 році