11 серпня 2023, 10:35, Україна

$221 тис хабаря депутату за користування 1700 га землі НААН — деталі справи

Розшифровку відео та деталі обвинувачення подано у матеріалі «Дві тисячі гектарів у Рівному хоч завтра, або Як нардеп на державних землях наживався» на Latifundist.com.

Зазначається, що нардеп (НАБУ не назвало його імені, однак ЗМІ вказують, що це Анатолій Гунько) запевняє, що може забезпечити надання в обробіток державних земельних ділянок Національної академії аграрних наук України (НААН). Зокрема, пропонує в оренду до 2 тис. га у «Тучинському» — дослідному господарстві на Рівненщині.

Цікаво те, що народний депутат одночасно є головою Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях НААН України.

Читати також: Ярослава Гадзала підозрюють у передачі 150 тис. га сільгоспземель НААН приватним особам

У ході «переговорів», зафіксованих на оперативному відео, нардеп та підприємець домовилися, що останній отримує в обробіток 1,7 тис. га землі одного з державних підприємств у Рівненській області, а за це надає першому $221 тис. З них $85 тис. він передає як аванс до початку обробітку землі.

Зазначається, що саме під час передачі «авансу» нардепа і двох його пособників викрили «на гарячому». Того ж дня нардепу повідомили про підозру. Розслідування цих фактів розпочато за заявою підприємця, у якого вимагали хабар. 

В інтерв'ю Суспільному Анатолій Гунько розповів, що то був за аграрій, з яким він спілкувався.

«Це була людина з Миколаївської області — аграрій, якого я бачив два рази в житті, який втратив свої землі на Миколаївщині, і хотів працювати десь ближче, де є земля. Оскільки ми постійно на кожному ТСК вказуємо, що землі Академії наук не використовуються рентабельно й таке інше, то до мене прийшов знайомий і каже: «Будь ласка, ще підприємства, працюйте, договори, будь ласка, щоб вони були». Тим більше, закон, який ми прийняли нещодавно, 7588, про те, що державні землі можна здавати в оренду. Причому землі здаються в оренду на прозорому аукціоні, через Prozorro лише. Впливати на це я точно не міг. Ніяким чином абсолютно», — виправдовується Анатолій Гунько.

Він також називає цю справу провокацією.

9 серпня стало відомо, що Анатолія Гунька було взято під варту на 60 діб, тобто до 7 жовтня включно.