10 серпня 2023, 16:47, Урожай

Донецькі аграрії урожай збирають, але зберігатимуть його в очікуванні кращих цін на зерно

Та при цьому, як зазначається в сюжеті телекомпанії «Орбіта»,  ці території не є зоною активних бойових дій. Тому податки фермерам потрібно сплачувати справно.

 Найбільше землі у громаді обробляє ПрАТ «Екопрод». Компанія має власний зерноприймально-сушарний комплекс, де можуть зберігати продукцію й інші підприємства.

«Ми можемо починати збирати урожай навіть коли вологість зерна більша, ніж базова, що йде по стандарту. Й досушуємо на власник потужностях. Бо якщо зерно зберігається десь вкритих токах, з такою вологою воно буде псуватися», — каже Ігор Романінець, заступник директора з виробництва ПрАТ «Екопрод».

Зазначається, що загалом по області жнива затягнулись — заважають дощі.

Елеватори піднімають ціни на зберігання зерна

Читати

У ТОВ «Перспектива» вже зібрали озимий ячмінь. Очікували на 6,0 т/га, але через посушливу осінь вийшло близько 4,0 т/га. Схожа врожайність і в ярої пшениці.

У СТОВ «Торецьке» вирощують пшеницю, ячмінь, овес, кукурудзу, соняшник та льон. Через обстріли у розпал жнив фермери залишились без кількох комбайнів, але продовжують боротьбу за врожай і вже думають, що з ним робити в умовах заблокованого зернового коридору. Володимир Голованьов, директор СТОВ «Торецьке», скаржиться, що ціни на зерно всередині країни падають, хоч на світовому ринку зростають.

«На Легендарненському елеваторі ціна пшениці на сьогодні 4600-4800 грн/т, за собівартості її 5300 грн/т. Цього року ми закуповували аміачну селітру по 37000 грн/т, тоді як минулого сезону — по 20000 грн/т. Так само відбулось підвищення цін на дизель, на електроенергію — на все. Тому й така собівартість зерна», — каже Володимир Антипенко, директор ТОВ «Перспектива».

Як зазначається, деякі господарства продаватимуть зерно за потреби, аби розрахуватись із поточними витратами. Інші — чекатимуть кращих цін.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com