8 серпня 2023, 15:00, Насіння

Аграріям з Херсонщини доводилось платити данину росіянам під час окупації

Земельний банк господарства 200 га. Під час окупації, на початку літа 2022 настав час косити ріпак, якого Олександр засіяв 37 гектарів. Солярки фермер не мав, тож поїхав шукати на заправки. Коли повернувся на поле, побачив росіян. Ті сказали платити «дань» — або врожаєм, або грошима. Грошей не було, тож довелося віддати пʼять тонн ріпаку з зібраного врожаю. Потім стільки ж — із врожаю пшениці.

«Данину селяни звозили росіянам в ангар, який ті розбили в одному з закинутих заводів поряд з Інгульцем. Звідти окупанти відправляли врожай у Крим і продавали там. Сусіди поля восени засіяли, а як з окупації поїхали, то росіяни змусили інших фермерів, у кого були комбайни, вийти і скосити їм врожай. Якщо хтось відмовлявся, то стріляли — лякали. Техніку росіяни забирали лише нову, такі старі трактори, як у мене та сусідів, слава богу, не чіпали», — каже Олександр.  

Свій врожай ріпаку аграрій теж відправив у Крим по $180 за тонну — в Україні в цей час платили $400 доларів. А от ячмінь залишили вдома. Десятого листопада село нарешті звільнили з окупації. Вже наступного дня на поля Олександра приїхали військові — дивитися, чи не заміновані вони. Шукали міни, але фермер вже все засіяв.

Врожай 2023 року в Олександра — лише пшениця. Посіяв її восени, ще під час окупації. Ріпак не сіяв, а 80 гектарів землі лишив під паром, щоб відпочила.

«Сподіваюся, мій чистий заробіток з пшениці буде хоча б 80 доларів з тонни, — каже він. — Зібрати багато зерна не вдасться. Планував з гектара косити 40 центнерів, а дай Бог, щоб було 20».