2 серпня 2023, 12:19, Урожай

Жнива-2023 на Черкащині: перші бункери показують вищий урожай, ніж торік

Про це повідомляє Суспільне.

Почали жнивну кампанію традиційно зі збирання озимих —ячменю, пшениці, ріпаку, а також гороху. Погодні умови дещо перешкоджають жнивуванню, однак загалом ситуація контрольована, каже начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

«Будемо сподіватися, що погодні умови дадуть нам можливість і далі спокійно жнивувати, бо дощі дещо перешкоджають. Але в цілому все де за планом», — розповів він.

Щодо врожайності цього року, посадовець зазначив що вона, згідно з попередніми прогнозами, «досить оптимістична».

«Перші дні жнив показали вищу урожайність, ніж торік. Пшениця досить високо ґатунку, тобто не кормова, а продовольча. Середній валовий збір буде понад 4 мільйони тонн, що дасть нам впевненість у тому, що ціни на хліб будуть не більшими, ніж минулого року», — наголосив Ігор Табурець.

За словами начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, у липні випала достатня кількість опадів.

«Лідером виявився Канів — там випало 215% від місячної норми дощів. Найменше їх було в Умані — 114% норми. Такі погодні умови передусім призвели до затримки жнивної кампанії. Невисока температура та підвищена вологість повітря сприяли розвитку грибкових хвороб, шкідників та бур’янів. Наявна загроза зменшення вмісту клейковини і білку, що, своєю чергою, знижує хлібопекарські властивості», — зазначив фахівець.

Водночас, додав він, дощі сприяли поповненню запасів вологи у ґрунті під пізніми культурами.

Читати також: Озимі ріпак і пшениця — у полі та онлайн: репортаж із CROPSTAGE на Черкащині