2 серпня 2023, 15:20, Урожай

Обстріли українських портів та проблеми з логістикою провокують зниження цін на зерно

На полях підприємства зараз збираю озиму пшеницю. До повномасштабного вторгнення ціна пшениці за тонну фуражної була 8 тис. гривень, цього сезону їм пропонували 5 тис.

«На сьогодні туго з реалізацією вирощеної продукції. Нема збуту, ви самі бачите, як обстрілюють порти, тобто заганяють нас у кут», — каже Олександр Вертебний.

Вирощують тут озимі культури, такі, як ріпак, такі, як пшениця озима, жито озиме, ярі – це горох, ячмінь. У цьому році пішли в бік нішевих культур — 100 гектарів спробували посіяти гірчиці. Минулого року під час окупації російськими військами частини Чернігівщини повз ферму йшли колони ворожої техніки. За словами Олександра, інфраструктура господарства не зазнала пошкоджень. Тогорічний сезон вони пройшли успішно, бо мали запаси насіння та добрив.

«Минулого року в нас був дуже гарний результат по озимині. В цьому році вносили менше добрива, тому такого врожаю не буде», — зазначає пан Олександр.

Як зазначив керівник господарства, собівартість посівної від початку війни зросла: вартість дизпалива майже вдвічі, добрив — в середньому у півтора раза. Натомість ціна вирощеної продукції знизилась. Наразі ранні зернові, збір яких вже розпочався, будуть зберігати у сховищах, каже аграрій.

Читати по темі: Росіяни вдарили Шахедами по агропідприємствах Херсонщини та Дніпропетровщини

За словами директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Олега Крапивного, зниження ціни відбувається через дорогу логістику. Так, вартість доставки однієї тонни зерна з Чернігівщини до Дунайських портів – дві-дві з половиною тисячі гривень. До затвердження «зернової угоди» ціни впали через наявність великої кількості продукції, і неможливість її транспортувати, а відповідно – збувати.

Читати по темі: Ціни на зерно призупинилися в очікуванні урожаю та вирішення ситуації в Чорному морі

За даними департаменту, цього року сільгоспвиробники Чернігівщини засіяли один мільйон 200 тисяч гектарів землі – це на 150 тисяч гектарів менше, ніж до початку повномасштабної війни. До вторгнення РФ в Україну область збирала до шести мільйонів тонн зерна, цьогоріч планують зібрати чотири. Станом на зараз аграрії зібрали 22% ранніх зернових та 40% ріпаку. Темпи збору на рівні минулого року, говорить Олег Крапивний.