26 липня 2023, 13:30, ЗЗР

Фахівець розповів про методи боротьби зі стебловим метеликом

Про методи боротьби зі шкідником та профілактики втрат врожаю розповів Юрій Баранчук, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group.

«Кукурудзяний стебловий метелик — один з найнебезпечніших шкідників, який загрожує кукурудзі в усіх регіонах України. Його літ відбувається в червні-липні та серпні-вересні, залежно від температурних умов. Цей шкідник пошкоджує всі частини рослини — листя, стебла, волоті та качани, що серйозно підриває врожайність культури. Пошкодження кукурудзи стебловим метеликом є небезпечним, оскільки гусениці гризуть судинноволокнисті пучки та завдають значних ушкоджень рослинам. Це призводить до затримки цвітіння, зменшення розмірів листків, міжвузлів та качанів. Врожай кукурудзи може зазнати значних збитків, а якість зерна погіршується, збільшується ураженість хворобами», — зазначає фахівець.

Щоб ефективно боротися зі стебловим метеликом, Юрій Баранчук рекомендує вжити наступні заходи:

  • Знищити товстостебельні бур'яни.
  • Своєчасно та на максимально низькому зрізі зібрати кукурудзу.
  • Провести глибоку зяблеву оранку з попередньою обробкою стерні дисковими боронами.
  • Встановити феромонні пастки та моніторити поля на наявність шкідників.
  • При виявленні гусениць у необхідній кількості або заселених рослин провести обприскування інсектицидами.

«Один з ефективних інсектицидів для боротьби з цим шкідником є Кайрос (флубендіамід, 480 г/л)  — системний інсектицид тривалої захисної дії, вноситься у нормі 0,1-0,15 л/га. Він контролює личинки більшості лускокрилих шкідників кукурудзи. Кайрос є безпечним для корисних комах і дозволяє уникнути резистентності шкідників до інших препаратів. Застосування цього інсектициду дозволить ефективно захистити ваші посіви від шкідників та забезпечить здоровий ріст рослин та високий врожай», — порадив експерт.