26 липня 2023, 10:30, Технології

Агро Консиліум з аналізу ґрунту провела Travelite разом з міжнародними агролабораторіями

У проєкті взяли участь 13 лабораторій: 6 українських (АгроТест, Кернел Labs, Афіна Палада, ZemleRob, Ukravit, AgriLab) та 7 закордонних (Yara, Logan Labs, Midwest Labs, Kansas State University Laboratory, MU Soil and Plant Testing Laboratory, Perry Agricultural Lab, Kinsey Agricultural Services, Inc. Ward Laboratory).

Усі лабораторії, що взяли участь у Консиліумі, показали високий рівень відтворюваності результатів вимірювань, здійснених за однаковими методиками. А також представили різноманітність методів аналізу й оцінки родючості ґрунтів, наголошуючи, що для досягнення найкращих і стабільних результатів в агровиробництві потрібно оцінювати як агрохімічні, так і агрофізичні, і біологічні («здоров’я ґрунту») властивості ґрунтів. 

Підсумки тесту та актуальні питання аналізів ґрунту та його здоров’я й родючості обговорили на Агро Консиліумі. Авторитетні аграрні лабораторії США, Великої Британії й України поділилися досвідом та ексклюзивними знаннями з двома сотнями українських аграріїв та представників агробізнесу.

Агро Консиліум охопив низку тем:

  • Аналіз ґрунту для розробки рекомендацій.
  • Методи відбору зразків ґрунту.
  • Сучасні методи дистанційних досліджень (супутникові знімки та карти).
  • Вміст елементів у рослині та ґрунті.
  • Візуальні прояви дефіцитів елементів живлення.
  • Найкращі світові практики розрахунку систем удобрення та багато іншого.

Усі учасники розробили рекомендації удобрення і показали, що залежно від мети (на мінімальне забезпечення культури, на підтримання балансу поживних речовин, на відновлення/надбудову родючості) рекомендації можуть різнитися. Упродовж 5 днів Консиліуму було представлено величезний обсяг корисної і практичної інформації з питань оцінки родючості грунтів, особливостей живлення рослин, нових методів досліджень (інструментальних і дистанційних), які допомагають підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва.

«За 5 днів консиліуму отримав величезну кількість корисної інформації щодо родючості ґрунтів, ширше зрозумів, які є взаємозв'язки між елементами в ґрунті, вплив кожного з них на врожайність, механізми засвоєння поживних речовин рослинами. Побачив нові ефективні інструменти польових і дистанційних досліджень, різноманітні карти, які можуть допомогти у прийнятті виробничих рішень у кожному конкретному випадку. Надалі планую провести аналіз усіх полів господарства, із використанням агрохімічних методів, польових досліджень і дистанційних інструментів, і застосувати на практиці розроблені рекомендації», — зазначив один із учасників консиліуму Андрій Дзюбенко, фермер із Житомирщини.

На базі відеозапису цієї події створено 20-годинний відеокурс, що детально розкриває всі аспекти аналізу ґрунтів і розробки рекомендацій у сільському господарстві.

Передзапис на відеокурс вже доступний на сайті Travelite AGRO за посиланням: https://traveliteagro.com/soiltest2023/  

Не пропустіть можливості поліпшити якість та ефективність своїх аграрних рішень разом з Travelite AGRO та світовими лідерами в агролабораторних дослідженнях!