24 липня 2023, 13:46, Урожай

Без доступу до чорноморських портів експортувати всю заплановану агропродукцію неможливо — Висоцький

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького.

«Звісно, що зі зменшенням виробництва зменшується експорт. І його більшість можна зробити наявними альтернативними шляхами солідарності. Але все ж для того, щоб повністю, 100%, все експортувати, треба надати доступ до чорноморських портів», — сказав посадовець.

За його словами, якщо експортувати через прибалтійські порти, чи порти Данії, Хорватії, Німеччини, Нідерландів, логістика буде дорогою. В такому випадку ціна, яку отримає фермер, буде нижча собівартості виробництва. Саме тому міністерство, уряд звернулися до Європейської комісії з проханням розглянути можливість компенсації логістики в ці віддалені порти, розповів заступник міністра. Він додав, що тільки за такого сценарію український фермер зможе отримати ціну, яка хоча би покривала собівартість, щоб не працювати у збиток.

Ціни на зерно та соняшникову олію зростатимуть через неможливість експорту морем

Читати

За дотримання всіх необхідних умов зерно може зберігатися і до 18 місяців, пояснив Висоцький. За його словами, наявних потужностей для зберігання має бути достатньо, адже виробництво зменшується.

Як нагадує Суспільне, росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження «зернової угоди» і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня. Це зокрема передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря.

Як заявили у Міноборони Росії ввечері 19 липня, з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться РФ як потенційні перевізники військових вантажів. Відповідно, країни прапора таких суден вважатимуться «залученими в український конфлікт на боці київського режиму», додали у військовому відомстві.

20 липня у Міноборони України попередили, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Водночас, останніми днями агресор почав активно атакувати портову інфраструктуру півдня України, зокрема, в Одеській області.

SuperAgronom.com — головні агроновини України!