21 липня 2023, 09:00, Урожай

Попри вибухи, на Сумщині продовжуються жнива біля кордону з росією

Про це повідомляє Суспільне.

«Та вибухів, що нам їх боятися, все одно врожай збирати треба. Ми сіяли його, робили вкладення, працювали. В господарстві тут добре. Звісно, врожаї цього року не дуже гарні, бо потрібно добрива, кошти… Зерно ж виходить ні по чім зараз. Викручуємось, як можемо, а що робити», — пояснює комбайнер Сергій.

Родина Шафоростів на Білопільщині має в обробітку близько 400 га землі. Здорожчали добрива та засоби захисту рослин, техніка поступово виходить з ладу. Доводиться економити, тож рекордів урожайності чекати не варто, говорить головний агроном Володимир Шафорост.

«Озима пшениця поспіла і ось іде її збирання. День, два, три і якщо дощі не завадять, зберемо. Ту ціну, яку пропонують на ринку на озиму пшеницю — вона вкрай мала. Не перекриває навіть собівартості цієї продукції. Якщо така ситуація буде надалі, то реально це будуть мінуси, які не дозволять нам посіяти і на наступний рік зібрати урожай», — пояснює Володимир.

Крім того, додає голова фермерського господарства Олександр Шафорост, через мобілізацію не вистачає робочих рук. Не вистачає тракториста і комбайнера. Двоє працівників служать в ЗСУ.

За словами директора Сумського обласного Департаменту агропромислового розвитку Олександра Маслака, нині на Сумщині обмолочено 10% від загальних площ. Урожайність в області на рівні минулого року. Озима пшениця понад 5 т/га, ячмінь понад 4 т/га, ріпак понад 3 т/га.