17 липня 2023, 13:45, Урожай

Перший урожай лохини збирають в господарстві на Івано-Франківщині

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається. що за три дні працівники комунального підприємства «Добробут Захід» зібрали 275 кг.

Як розповіла директорка підприємства Уляна Гайдейчук, 3 роки тому в селі на площі 4,8 га висадили 13 тис. 850 кущів лохини за грантові та бюджетні гроші, а також частку від інвесторів. На полі вирощують лохину трьох сортів — ранній, середній і пізній, тож урожай збиратимуть до кінця літа.

«Три роки після висаджування ми «розганяли» кущі. Тепер надіємося на гарний урожай. Перша посадка кущів — це одна клітка на 2,4 га. Потім побачили цю гарну ягоду і посадили ще одну інвестиційну клітку. Ми надіємося на інвесторів та розвиток. Проєкт виграли на 16 га, тому нам є куди розвиватися», — розповідає директорка.

Як вирощувати лохину: вибір саджанців, посадка, удобрення, підготовка до зими

Читати

За її словами, зараз до проєкту залучили п'ятьох інвесторів. 7 360 кущів вже посадили, і ще 3 200 планують висадити.

Серед інвесторів — Наталія Гнатишин з чоловіком. Жінка каже: п'ять тисяч кущів на цьому полі належать їм, тож через два роки, коли з однієї рослини можна буде зібрати 5 кг, вони планують отримати прибуток. Зараз на утримання одного куща подружжя виділяють 100 грн. А перший урожай становить 0,5 кг з рослини.

Фінансують вирощування ягід за кошти з міжнародної програми USAID DOBRE на суму 1,5 млн грн. Ще 350 тис. грн виграли за проєктом з обласного бюджету. Комунальне підприємство додатково витратило на реалізацію цього проєкту 3 млн грн. За ці гроші доглядали поле та утримували кущі впродовж 3 років.