17 липня 2023, 09:05, Насіння

Нові сорти пшениці та сої селекції RAGT презентовано на Дні поля на Київщині

Зокрема, учасники події мали змогу оглянути насіннєві посіви сортів озимої пшениці РЖТ ДЕПОТ та РЖТ БАЛЕТКА.

РЖТ ДЕПОТ — це новий сорт, реалізація якого розпочалась у поточному році.

«2023 рік стане першим комерційним сезоном для цього сорту. До того віт проходив наші внутрішні тестування, на яких показав дуже хороші результати. І вже на сьогодні із 200 тонн насіння  залишилось тільки 20, а сезон лише розпочався», зазначив у коментарі для SuperAgronom.com Олег Пащенко, керівник відділу зернових і зернобобових культур компанії «РАЖТ Семенс-Україна».

За його словами, сорт належить до німецької селекційної програми, середньопізній, посухостійкий. Має дуже добре розвинену кореневу систему, великий прапорцевий листок, потужне стебло і дуже великий колос. Вирізняється високою врожайністю і масою 1 000 зернин, яка становить від 50 до 55 г.

«Минулого року в компанії Агропродсервіс на Тернопільщині, на демо-посівах серед 73 сортів РЖТ ДЕПОТ став лідером, показавши урожайність в 11,73 т/га», — зазначив Олег Пащенко.

Фахівець зауважив, що в Україні наразі зареєстровано 8 сортів озимої пшениці RAGT. При тому, що в Європі їх 43. Але компанія не женеться за кількістю, а ставить за мету оптимізувати лінійку представлених в Україні сортів до 5-6 продуктів, але найбільш перевірених і надійних, придатних до успішного вирощування практично у всіх зонах країни.

«Зараз ми ще реєструємо 3 нові продукти — до наступного сезону. Хочемо оновити лінійку озимої пшениці, і нам є з чого вибирати найкраще для теренів України. Як, наприклад сорт РЖТ РЕФОРМ — наш, можна сказати, флагман. Уже 2 роки поспіль серед сортів іноземної селекції він займає перше місце з реалізації зі щорічними обсягами продажу еліти понад 500 т», — каже Олег Пащенко.

Через погоду (зливовий дощ) учасники Дня поля не мали можливості оглянути посіви сої, але Олег Пащенко розповів про новинки, зареєстровані минулого року: РЖТ Сальса, РЖТ Сфінкса, РЖТ Сателія, РЖТ Сакуза.

За словами фахівця, в нинішніх умовах акцент на ранні та середньоранні сорти. Саме вони дають в Україні найвищу врожайність. Передусім такий запит від аграріїв продиктований тим, щоб після сої можна було сіяти озиму пшеницю. Також серед вимог — високий вміст протеїну в зерні.

«У нас усі сорти сої мають вміст білку від 40% і більше, є навіть один, що містить 44% протеїну. Такі характеристики цікавлять виробників, які мають власні переробні заводи. Іноді бувають і такі запити, як, наприклад, жовтий колір рубчика в зерні. Такі вимоги ставлять компанії, що займаються переробкою сої на тофу, бо якщо рубчик коричневий або чорний, то тофу виходить із сірим відтінком. Тобто ми завжди, реєструючи свої продукти, орієнтуємося на потреби і запити клієнтів», — наголосив Олег Пащенко.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com