14 липня 2023, 09:00, Урожай

Озимий ячмінь з урожайністю 7 т/га збирають на Львівщині

Таку врожайність, зокрема, мають на підприємстві Андрія Войтенка неподалік села Воля-Висоцька.

«Врожай не скажемо, що гірший, аніж торік. Принаймні, що стосується озимого ячменю. Це перша культура, яку ми збираємо. Далі буде видно. Збираємо зараз озимий ячмінь. Це 6,5-7 т/га. В принципі, врожаєм задоволені», — каже директор аграрного підприємства Андрій Войтенко.

Крім ячменю, фермер вирощує пшеницю, ріпак, кукурудзу, соняшник та сою. Аграрій зауважує, що раніше експортував продукцію за кордон. Та зараз доводиться шукати покупців і в Україні. Адже Єврокомісія подовжила заборону на імпорт української агропродукції, каже Андрій Войтенко.

«Ціни на внутрішньому ринку набагато нижчі, аніж за кордоном. Якщо взяти озимий ячмінь, то на сьогодні ціна в Україні — три з половиною-чотири з половиною тисячі за тонну. А за кордоном — шість тисяч, шість з половиною. Це суттєва різниця», — говорить Андрій Войтенко.

На Львівщині розпочали жнива: збирають врожай ячменю. Суспільне Львів
Попри дощову погоду, жнива на Львівщині розпочалися в такі ж терміни, як і торік, каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

«На Львівщині засіяно близько 745 тисяч гектарів зернових і олійних культур. Більша частина — а саме 425 тисяч га — засіюють сільськогосподарські підприємства. Погода дійсно заважає, тому що є надмірна вологість, дощі, і це стримує трішки жнивну кампанію. Але я думаю, що ми завершимо її вчасно і бажано з врожаєм, не менше, ніж рік тому», — каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Нагадаємо, за прогнозами експертів, пшениця нового врожаю буде реалізована за цінами вище минулорічних.