13 липня 2023, 16:49, Світ

Ель Ніньйо не матиме значного впливу на погоду в Україні — експерти

Про це пише Latifundist.com.

Зазначається, що за даними WMO, існує 90% ймовірність того, що це явище продовжиться у другій половині 2023 року. Очікується, що воно буде помірної сили. Прогнозується встановлення нових температурних рекордів і посилення екстремальної спеки в багатьох частинах світу та в океані.

І хоча Ель-Ніньйо відбувається в Тихому океані й зазвичай не має безпосереднього впливу на кліматичні умови в Україні, через свої глобальні ефекти він може вплинути на певні кліматичні зміни, які можуть мати наслідки для сільського господарства й виробництва зерна в Україні.

Ось деякі можливі впливи:

  • Зміна погодних умов: Ель-Ніньйо може призвести до зміни розподілу температур та опадів у деяких регіонах світу. Хоча прямий вплив на Україну є менш імовірним, зміна глобальних кліматичних умов може впливати на метеорологічні процеси і потенційно призвести до зміни погодних умов в Україні.
  • Світові ринки зерна: El Niño може мати вплив на світові ціни на зерно. Наприклад, якщо Ель-Ніньйо призводить до посушливих умов у деяких провідних країнах-виробниках зернових культур в інших регіонах світу, це може призвести до зниження світового виробництва та збільшення попиту на зерно, що, в свою чергу, вплине на ціни на зерно на світових ринках. Звісно, це може позначитися і на українських виробниках зерна, залежно від їх експортних можливостей та конкурентоспроможності.
  • Економічні наслідки: Вплив El Niño на світову економіку, зокрема на сільське господарство, може мати вплив на українське виробництво зерна через зміни в економічних умовах та світовому попиті на зерно.

Важливо враховувати, що Ель-Ніньйо є одним з багатьох факторів, які впливають на виробництво зерна в Україні, і його вплив може бути складним і сполученим з іншими кліматичними та економічними факторами.

За словами Вікторії Блажко, керівниці відділу аграрних ринків в Чорноморському регіоні, редакторки видання Argus AgriMarkets, Чорноморський регіон, зокрема Україна, здебільшого також не зазнає впливу Ель-Ніньйо, хоча цього року деякі попередні прогнози погоди вказували на посушливе літо, що створює ризики для ярих культур, в тому числі кукурудзи. Але з огляду на погоду в першій половині літа, суттєві ризики для виробництва кукурудзи в Україні наразі відсутні.

«Виробництво пшениці в Україні також очікується на рівнях близьких до минулого року, незважаючи на зниження посівних площ, завдяки гарним погодним умовам навесні та в червні, що сприятливо позначилося на врожайності. Таким чином, за прогнозами, Україна матиме значний експортний потенціал пшениці в цьому сезоні, який є надзвичайно важливим для світового ринку з огляду на перспективи зниження виробництва в кількох інших країнах-експортерах, таких як Австралія та Канада, та ризики для внутрішнього виробництва в країнах Південної Азії», — каже експертка.

В ГК «Прометей» теж погоджуються, що вплив Ель-Ніньйо саме на Україну не буде значним.

«Для України явище Ель-Ніньйо буде не дуже помітним. За даними метеорологів, можна лише очікувати теплішу осінь, ніж зазвичай», — каже Віталій Гончарук, фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку ГК Прометей.

Читати також: Завдяки органічному no-till і покривним культурам американський фермер щорічно економить майже $2 млн