13 липня 2023, 10:38, Урожай

Одеські аграрії збільшать площі під томатами — якщо Чумак побудує завод з їх переробки

Нового стимулу мають додати плани одного з лідерів харчової галузі в Україні побудувати в Одеській області завод із виробництва томатної пасти. Про це повідомляється на сторінці в мережі Facebook Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

За словами Алли Стоянової, директорки Департаменту, площа овочевих культур в сільгосппідприємствах Одещини  становить 1489 га, в тому числі:

  • 476,6 — томати;
  • 307,1 — цибуля;
  • 95,11 — морква;
  • 81,87 — капуста;
  • 22,75 — огірки;
  • 434,44 — інші овочеві.

При цьому, місцеві аграрії згодні ще й далі розширювати площі під овочевою групою. Про це йшлося під час робочої наради з питань розвитку овочівництва регіону а Агргодепартаменті ОВА. Такою була їхня реакція на заяву представника ПРАТ «Чумак», який повідомив присутніх стосовно планів компанії щодо будівництва потужностей заводу з переробки томатів на пасту в Одеській області.

Сергій Бодя: Працюючи по no-till, ми економимо найдорожче, що в нас є, — час

Читати

Так, Борис Юрескул директор СФГ «Колос», зауважив, що «готовий розглянути збільшення посівних площ на 200 гектарів під томати. Адже, за його словами, враховуючи перспективу створення на Одещині потужного овочевого переробного комплексу— це перспективний проєкт.

Сергій Бодя керівник підприємства «СІМ-АГРОЮГ» також висловив готовність розширити посівні площі томатів.

«Ми готові підтримати проєкт, який справді спрямовано на розвиток нашого регіону», — підкреслив він.

Михайло Чимшир, керівник СФГ «Нива», поділився власним досвідом вирощування овочевих.

«Наше господарство має досвід сівозміни з чергуванням помідорів із твердими сортами пшениці, з якої виробляють макарони. Більш того, вирощували ми це теж для бренду «Чумак», який тоді працював у Херсоні. Це кропітка, не легка, але дуже перспективна галузь», — зауважив аграрій.

З другого боку, наголосила Алла Стоянова, овочівництво — це високозатратний бізнес. Він залежить від зрошення й придбання спеціалізованої техніки, адже фермери масово нарікають на дефіцит працівників. Окрім інвестицій у механізацію виробництва, увагу також слід приділити зберіганню й доробці продукції.

«І якщо зараз Одещина спостерігає за маленьким кавунчиком, який зростає на полях підприємствах «СІМ-АГРОЮГ», то може, дуже скоро в нас почнеться цікава томатна історія з найкращим одеським помідором», — зазначила директорка департаменту.