12 липня 2023, 16:46, Урожай

Пшениця нового врожаю буде реалізована за цінами вище минулорічних, — експерти

Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на аналітиків кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

Зазначається, якщо в червні 70% експортованої української пшениці становив старий врожай, то наразі пропозиція зерна починає падати. Запаси мінімальні, а нового врожаю зібрано лише 200 тис. тонн.

«Пшениця серед усіх сільгоспкультур найбільше реагує на новини щодо пролонгації зернового коридору і є найбільш «заполітизованою». Політичні новини щодо можливого виходу рф, які активізуються у найближчі тижні, стануть підтримуючим фактором для цін на пшеницю, які, як мінімум втримаються на поточних рівнях. За прогнозами Україна збере 14-15 млн тонн пшениці до кінця липня, тоді ціни на тлі великої пропозиції можуть тимчасово просісти, але вже у вересні будуть становити не менше $200/т», — вважають аналітики.

За словами експертів, глобальний тренд на ринку пшениці — на зростання. Пшениці буде зібрано менше, але в Україні вже не буде запасів пшениці у 25 млн тонн, як це було минулого року.

«З огляду на прогнози валового збору пшениці, Україні потрібно буде вивозити близько 1 млн тонн щомісячно, що дозволяє логістика. Затрати на вирощування зросли, і фермери не будуть віддавати зерно за безцінь, минулорічних цін реалізації на рівні 160 $/т вже не буде. До того ж аграрії не будуть спішити продавати зерно, доки ціна не перевищить 200$ /т, тобто будуть тримати продукцію в очікуванні цінових позначок, що перевищують собівартість вирощування», — розповіли аналітики.

Читати також: Внесення дронами добрив та ЗЗР на озиму пшеницю — як досягти кращого ефекту