12 липня 2023, 13:42, Технології

Завдяки органічному no-till і покривним культурам американський фермер щорічно економить майже $2 млн

Фермер вирощує товарні культури, висіваючи їх у вегетуючі покривні. При цьому використовує широкий видовий склад цих культур —  для оздоровлення ґрунту, стимулювання фотосинтезу та отримання переваг від синергії.

Він відмовився від використання всіх добрив, а також різко скоротив потребу в дизельному паливі та техніці. Вся система його ферми базується лише на трьох проходах за рік, а в основі всіх його рішень лежить покращення здоров'я ґрунту.

Читати по темі: Сергій Бодя: Працюючи по no-till, ми економимо найдорожче, що в нас є, — час

Втім, фермер зізнається, що для підтримки родючості ґрунту. можливо, доведеться пожертвувати врожайністю.

«Ця система не зосереджена на врожайності, вона зосереджена на прибутковості, хоча ми бачимо, що врожайність має значення», — пояснює Рік Кларк.

Фермерам, які хочуть скоротити витрати, але не можуть відмовитися від використання засобів захисту, він радить спробувати відмовитися від половини з них. На своїй фермі він уже 8 років не використовує фунгіциди та гербіциди, а також інсектициди. Останні 3 роки також не вносили азот, а від фосфорних, калійних добрив і вапнування відмовилися задовго до цього.

«Боротьба з бур'янами була найбільшим викликом, і нам потрібно отримати достатню біомасу покривних культур, щоб вирішити цю проблему», — каже пан Кларк.

Підсів покривних культур у кукурудзу або сою (поради закордонних фахівців)

Читати

Рання сівба покривних забезпечує цю потребу в біомасі. Фермер працює за принципом 70:30, де покривні культури забезпечують 70% знищення бур'янів, а решту 30% — товарна культура.

Хорошим прикладом є сівба сої під покривну культуру жита. Через 40 днів покривна культура заробляється у ґрунт, при цьому бур'яни пригнічені, а поживні речовини продовжують засвоюватись.

Багатовидові суміші покривних культур, восьмипільна сівозміна та інтегрований випас тварин забезпечили поліпшення здоров'я ґрунту. Визнавши важливість мікоризних грибів у функціонуванні ґрунту, він тепер робить усе можливе, щоб сприяти розвитку цієї «основи мікробної спільноти», щоб гриби могли розвиватись і допомагати рослинам отримувати поживні речовини. 

«Обробіток ґрунту знищує цінні біоту, необхідну для кругообігу поживних речовин. Обробіток ґрунту та хімія — це погане поєднання. Навпаки, коли господарство близьке до балансу, шкідники не мають негативного впливу на врожайність», — каже він.

Пан Кларк вважає, що покривні культури так само важливі, як і товарні. Він включає бобові для накопичення азоту для використання наступною культурою і переконаний, що може зафіксувати більш ніж достатньо поживних речовин.

А система no-till, окрім іншого, допомагає регулювати температуру і запобігає втраті вологи в спеку, а також зменшує ерозію.

Порівняно з тим, як велося господарство раніше, на хімікатах було зекономлено  £390 722, на азотних добривах — $684282, на фосфорних — $351615, калійних —  $365301. 

Використання дизельного палива скоротилося на 50%, що дозволило заощадити  $66321, а потреба в техніці знизилася на 64%.

Читати також: Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування