10 липня 2023, 12:00, Технології

Інгібітори нітрифікації можуть знизити втрати азоту з добрив на 30%

Акцент представники компанії зробили на тому, що ціна на добрива підвищилась і зберегти діючу речовину добрива надзвичайно важливо.

«У нас є спеціальна добавка до рідких азотних добрив і до рідких органічних добрив. Це інгібітор нітрифікації «Поліактив N-буст», який дозволяє на 30% знизити непродуктивні втрати азоту. Тобто з меншими нормами добрив можна отримати такий самий результат. Економити гроші для виробника надзвичайно важливо. Це світова тенденція», — каже Олександр Ступенко, керівник наукового відділу компанії «Екоорганік».

Як зазначають в компанії, втрати азоту залежать від культури, від виду добрива та від погодних умов. І зменшення цих втрат є дуже актуальним. Схожі інгібітори мають кілька компаній на ринку. Сировина для продуктів «Екооргнанік» надходить із США.

«Ще одна проблема у землеробстві — фосфорні добрива мають низький коефіцієнт засвоєння. Дуже часто фосфор зв’язується з 2-3-валентними катіонами, а вони присутні у кислих ґрунтах. Це залізо, алюміній і марганець. На нейтральних карбонатних ґрунтах в основному кальцій зв'язує фосфор і тому його доступність падає. «Мульти-буст S» дозволяє отримати внесені добрива в активному стані, таким чином знижується непродуктивне зв’язування фосфору», — зазначає фахівець.

Ці новинки тільки заходять на ринок України. «Мульти-буст S», який активує фосфор, наразі одни на ринку. Досліди закладали на кількох культурах: соняшник, соя та горох.

©Яна Красновська, SuperAgronom.com