2 серпня 2017, 12:30, Технології

У Луцьку запрацювала новітня біотехнологічна лабораторія по розмноженню ягідних рослин

З використанням новітніх біотехнологій лабораторія займатиметься розмноженням саджанців лохини, чорниці, полуниці, жимолості, декоративних рослин, повідомляє Департамент АПР Волинської ОДА.

«Хороший посадковий матеріал — запорука щедрих врожаїв та успіху. Галузь садівництва та ягідництва має перспективи розвитку у області та поступово набирає популярності, особливо серед молодих аграріїв. Відтак, відкриття лабораторії — це необхідна складова для розвитку галузі», — повідомив Юрій Горобенко, директор Департаменту АПР області.

In vitro — високоякісна технологія розмноження рослин При використанні мікроклонального розмноження посадковий матеріал набуває високої якості і позбавляється хвороб. Таким чином саджанці захищені від вірусів, бактерій, бактеріального раку і навіть мікоплазменної хвороби. Від звичайних саджанців вони відрізняються тим, що мають високу ступінь приживлюваності, однорідність розвитку, довговічність, швидкий ріст, розвиток і підвищену морозостійкість та врожайність.

«Окремі рослини не піддаються іншому розмноженню, окрім лабораторного», — зазначив Михайло Шевчук, доктор сільськогосподарських наук.

На Волині вже працює подібна лабораторія в галузі картоплярства (на базі Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції), де вирощується понад 100 сортів картоплі.