5 липня 2023, 13:30, Насіння

Ціна землі за гектар в Україні досягла 39 тис.грн за 2 роки

Таку інформацію озвучила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Людмила Шемелинець на телемарафоні.

Вона підкреслила, що з моменту запуску у 2021 році ринку землі аграрії склали 68 тис. угод купівлі-продажу, а також 16 тис. угод дарування ділянок землі. Людмила Шемелинець розповіла, що із 470 тис. га потенційно замінованих земель, 150 тис. га вже вдалося повернути в обіг, провівши розмінування там, де це потрібно.

Заступник міністра нагадала, що власників замінованих ділянок землі звільнили від сплати податків за них. На її думку, після війни земля в Україні стане більш інвестиційно привабливою. Слід зазначити, що офіційно ринок землі в Україні запустили у липні 2021 року.

«У 2021 році ми мали середню ціну 32 тисячі гривень за гектар, сьогодні ми маємо 39 тис.грн – середня вартість по Україні. Є провідні області, де вартість земельних ділянок значно вища. Івано-Франківська область – 74 тисячі гривень, Львівська та Київська – 56 тисяч, Полтавська, Тернопільська – 40 тисяч за гектар. Вартість земельних ділянок зростає і я впевнена, що зростатиме далі», – сказала Людмила Шемелинець.